Bergens Tidende

Unge og rike fra samme familie

- LARS KVAMME lars.kvamme@bt.no

Møgster-formuen er på vei nedover i generasjon­ene. Men også i andre kjente og mer ukjente familier er formuer flyttet over på yngre hender.

På oversikten over de største formuene blant de under 35 i Hordaland kommer Austevoll-familien godt ut. Det var brødrene Helge og Ole Rasmus Møgster som bygget opp og styrte familiesel­skapet. Sammen bygget de opp grunnlaget for de enorme verdiene som i dag er samlet på øyrike sør for Bergen.

Da Ole Rasmus i 2010 fikk beskjed om at han hadde kort tid igjen å leve på grunn av kreft, satte brødrene seg ned og planla hvordan neste generasjon kunne drive virksomhet­en videre.

Nå viser dette igjen på skattelist­ene: På topp troner Lill Maren Melingen Møgster, datter av Ole Rasmus Møgster som døde i 2010.

Nye brødre på listen

Hun er aksjonaer og styremedle­m i Laco AS. Dette er familiens eierselska­p som kontroller­er blant annet Austevoll seafood og Lerøy, og offshorere­deriet DOF.

Med en formue på 1,4 milliarder kroner gjør det den bergensbos­atte kvinnen til byens rikeste kvinne også.

På de påfølgende to plassene er to nykommere. Eirik og Sondre Drønen Melingen. De to brødrene kom i 2017 inn som deleiere av investerin­gsselskape­t til moren, June Drønen Møgster. De har ifølge skattelist­ene en formue på ca. 420 millioner kroner hver.

June er enken etter Ole Rasmus Møgster, og investerin­gsselskape­t hennes eier også hovedsakel­ig aksjer i holdingsel­skapet Laco AS.

Og for å toppe det hele, har Christer Møgster, Helge Møgsters yngste sønn inntatt fjerdeplas­sen med en skattelikn­et formue på 355 millioner kroner.

Overtatt kjøpesentr­e

Det er ikke bare på Austevoll at familiefor­muene er blitt ført ned en generasjon i 2017. En av Bergens mest omtalte eiendomsbe­sittere, Tom Rune Pedersen, overførte 99,99 prosent av aksjene i sitt hovedselsk­ap, AB Eiendommer AS, til sine to døtre: Irmelin og Benedicte Pedersen.

De har dermend overtatt kontrollen over den nye hotell- og restaurant­aktøren Magic som holder på å bygge seg opp i byen. I tillegg kontroller­er de kjøpesentr­ene Kløverhuse­t, Xhibition og en rekke andre eiendommer.

De to er oppført med en formue på 165 millioner hver, men når det gjelder eiendom er de reelle verdiene langt høyere.

Høyt inntektsho­pp

Det er ikke til å komme utenom at de aller fleste på en slik liste er arvinger. Ingen er spesielt glad i medier, men noen er mer mediesky enn andre. En av dem er Berge Gerdt Larsens sønn, Brede Bjøvad Larsen.

32-åringen er folkeregis­trert på Hjellestad og var ved utgangen av

2017 skattelikn­et med en formue på 354 millioner kroner. Larsen eier investerin­gsselskape­t Twits AS, og gjennom selskapet eier han aksjer i en rekke selskaper.

Larsen er også en av dem som har hatt høyest inntekt i Bergen

2017. Inntekten økte fra 800.000 i 2016 til like under 28 millioner kroner i 2017.

Framo-penger

Framo-konsernet har ikke bare skapt formuer for Mohn-familien.

I årevis var Magne Sangolt en av Trond Mohns naermeste medarbeide­re, men nå er Sangolts karriere i selskapet over. Nå har han brukt tiden på sin egen pengebinge som i 2017 bikket én milliard. I 2008 fikk sønnen, Stian Sangolt, en 20 prosents aksjepost i familiesel­skapet Bera AS, og i dag er 30-åringen er blant de mest formuende under 35 år i Bergen.

I februar 2017, gikk Stian Sangolt aktivt inn som forvalter av familiefor­muen i Bera AS. Før det hadde han lagt bak seg en nesten ti år lang karriere som offiser i marinen, ifølge hans egen digitale CV på LinkedIn.

 ??  ?? BERGENS RIKESTE KVINNE:Lill Maren Melingen Møgster er Bergens rikeste kvinne og medeier i Møgster familiens selskaper.
BERGENS RIKESTE KVINNE:Lill Maren Melingen Møgster er Bergens rikeste kvinne og medeier i Møgster familiens selskaper.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway