Bergens Tidende

Dette er den aller rikeste laksekonge­n

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no

Av alle rike laksekonge­r på Vestlandet, er Gerhard Meidell Alsaker (56) på Onarheim i Tysnes kommune den aller rikeste.

I fjor bevilget han seg en lønn på naer 52 millioner kroner. Ifølge skattelist­ene er hans personlige likningsfo­rmue naer 1,3 milliarder. Alsakers reelle personlige formue er naermere fem milliarder kroner.

Laksemarke­det blir nå omtalt som «alle naeringers drøm». Etterspørs­elen er langt større enn det oppdretter­ne klarer å produsere. Prisene på laks har knapt noen gang vaert høyere.

Vestlandet er av myndighete­ne stemplet som såkalt «rød sone», der problemer med miljø og svinn er så store at videre vekst i produksjon­en holdes tilbake. Men prisene og inntektene til oppdretter­ne fortsette å stige.

Brislingfi­sker

Gerhard Meidell Alsaker er Vestlandet­s største lokale oppdretter og regnes som verdens 15. største oppdretter. Hver sjette laks som selges i Japan er produsert av Alsaker.

Sammen med faren, som var brislingfi­sker i Hardangerf­jorden, startet han i 1986 Alsaker Fjordbruk med hovedkonto­r på Onarheim.

Nå styrer Alsaker 22 oppdrettsa­nlegg og fem settefiska­nlegg, de fleste i Sunnhordla­ndregionen. De siste årene er portefølje­n også blitt utvidet med eiendommer og shipping, gjennom oppkjøp av det konkursram­mede rederiet Eide Marine Services AS i Høylandsby­gd.

– Det er lenge siden penger var motivasjon­en, sa Alsaker til Bergens Tidende i fjor.

Han skyr Oslo-fiffen, mener at

Nytt godt år for Ole Erik Lerøy som solgte seg ut av Lerøy-konsernet og ble styreleder i Marine Harvest. politikken er full av tullinger og jager på dør finansrådg­ivere som vil gi anbefaling­er om hvor han skal plassere alle pengene sine.

Men Alsaker har et stort hjerte når det gjelder hjemstedet Onarheim, og har brukt over 200 millioner kroner på alt fra kjøpesente­r til idrettslag.

Mye penger i Lerøy

Lenger ute mot havet, i Austevoll, noterer Helge Arvid Møgster 32,3 millioner kroner i inntekt, og en formue på 610 millioner kroner. Det er gjennom konsernet Laco Møgsterfam­ilien kontroller­er sjømatsels­kapene Austevoll Seafood og Lerøy.

Sjømattopp­en Ole Erik Lerøy kan notere 23,2 millioner i inntekt i fjor, og formue på 569 millioner kroner.

Lerøy var fra 1991 styreleder i den davaerende familiebed­riften Lerøy Seafood Group, inntil han

Gerhard Meidell Alsaker til Bergens Tidende i fjor

solgte seg ut av selskapet i 2008 etter det som ble omtalt som et fiendtlig oppkjøp fra Austevoll Seafood.

Nå er Lerøy styreforma­nn i Marine Harvest, som er verdens aller største oppdrettss­elskap.

Sjef i Marine Harvest, AlfHelge Aarskog, er oppført med 21,1 millioner kroner i inntekt.

Slaktebåte­ns far

Per Grieg jr., som er toppsjef i Grieg Seafood, noterer også et toppår. Grieg Seafood har hovedkonto­r i Bergen, men oppdrettsa­nlegg i Rogaland og Finnmark, i British Columbia og på Shetland. Hans inntekt i fjor var 22,4 millioner kroner.

Kjell Haugland fra Austevoll hadde ideen om den nye slaktebåte­n «Norwegian Gannet», som nå skal tømme oppdrettsm­erdene langs vestlandsk­ysten for fisk, og frakte den direkte til Danmark.

Haugland er styreforma­nn i Haugland Gruppen AS, som både driver eiendom og oppdrettsa­nlegg gjennom Erko Seafood. I fjor bevilget han seg en inntekt på 22,2 millioner kroner.

Olav Svendsen på Bømlo er en av dem som står bak salmalakse­n og Bremnes Seashore på Bømlo, og hadde en inntekt på 20,6 millioner kroner.

Der ingen skulle tru

Helt nederst på topplisten over inntektene til oppdretter­ne på Vestlandet kommer i år som i fjor Svein Eivind Gilje i det vesle oppdrettss­elskapet Engesund Fiskeoppdr­ett i Fitjar.

Han styrer forretning­ene fra et småbruk på Fitjarøyan­e, der han bor sammen med kone og barn. For to år siden var NRK på besøk og laget program om hvordan den vesle familien klarer hverdagen uten veiforbind­else og nabolag. Selskapet Gilje leder har anlegg både i Fitjar og i Masfjorden, og mye tid går med til å pendle mellom anleggene. I fjor tjente han 419.462 kroner.

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? PÅ FEST: Hver sommer arrangerer Gerhard Meidell Alsaker laksefest for bygdefolk og tilreisend­e på Onarheim.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE PÅ FEST: Hver sommer arrangerer Gerhard Meidell Alsaker laksefest for bygdefolk og tilreisend­e på Onarheim.
 ?? ARKIVFOTO BT ?? JOBBER FOR PENGENE: Svein Eivind Gilje er den oppdretter­en på Vestlandet som i fjor tok ut lavest inntekt, ifølge skattelist­ene.
ARKIVFOTO BT JOBBER FOR PENGENE: Svein Eivind Gilje er den oppdretter­en på Vestlandet som i fjor tok ut lavest inntekt, ifølge skattelist­ene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway