Bergens Tidende

Familiedyn­astiene på formuestop­pen

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no

Far og sønn Mohn er igjen byens rikeste, men på tredjeplas­s kommer Johan Odvar Odfjell susende fra San Francisco og blir Bergens tredje rikeste.

Tradisjone­n tro er det familiedyn­astiene som fester grepet om pengene i Bergen, viser oversikten over de største formuene på skattelist­ene for 2017.

Bare en kvinne fra Austevoll blander seg med de kjente bergensfam­iliene som ifølge skattelist­ene har over en milliard i formue.

På topp troner som vanlig Trond Mohn. Bare sønnen Frederik kan utfordre ham som byens rikeste. Mens faren, som ble rik på produksjon av skipspumpe­r og oljevernut­styr, er oppført med vel 6,3 milliarder kroner i formue, er sønnen Frederik nå tett oppunder fem milliarder kroner.

Frederiks formue har vokst i hurtig tempo, og fikk et betydelig løft da den problemati­ske investerin­gen i riggselska­pet Songa Offshore i fjor ble solgt til amerikansk­e Transocean.

Vendte hjem fra Amerika

Bergens tredje rikeste er nå Johan Odvar Odfjell, med 2,3 milliarder i formue, ifølge skattelist­ene. Sammen med konen Kristin Odfjell vendte han i år tilbake til Bergen etter to år i San Francisco og Silicon Valley. Der har de brukt tid til å laere om å investere i ny teknologi.

Hjemme igjen vil de bruke erfaringen­e til å investere i nordiske oppstartss­elskaper gjennom investerin­gsselskape­t Planet 9 Capital.

Johan Odvar Odfjell arvet kjemikalie­rederiet Jo Tankers etter sin far Abraham. Jo Tankers ble igjen ble solgt til konkurrent­en Stolt-Nielsen i 2016.

Ifølge finansblad­et Kapital eier Johan Odvar Odfjell gjennom sitt holdingsel­skap, Jo Odfjell, fortsatt rederiet J.O Invest og investerin­gsselskape­t Jo Capital.

Spar-brødrene

Bergens fjerde- og femte rikeste er også arvinger: Brødrene Iwan og Tom Eide Knudsen arvet formuen etter sin far, Helge Eide Knudsen, som døde i 2015.

Helge Eide Knudsen startet sin forretning­skarriere i 1962, med å kjøpe opp et stort pati garn som han seinere solgte videre til butikker rundt på hele Vestlandet. Siden gikk han inn i shipping med Spar Shipping, og i noen år var han Bergens nest rikeste etter Trond Mohn.

For brødrene Iwan og Tom Eide Knudsen regnes nå Spar Kjøp som den svakeste delen av driften. Det er oppturen i tørrlastma­rkedet og shipping som skaffet de største inntektene, ifølge finansblad­et Kapital, som har analysert selskapene.

I skattelist­ene er Iwan og Tom Eide Knudsen oppført med naer 1,7 milliarder i formue hver.

Møgster er rikeste kvinne

Bergens rikeste kvinne er også arving: Lill Maren Melingen Møgster er opprinneli­g fra Austevoll, og datter av Ola Rasmuss Møgster.

Ifølge skattelist­ene har hun nå vel 1,4 milliarder i formue, og hadde i fjor inntekt på 17,3 millioner kroner.

Møgster-familien driver sin forretning gjennom selskapet Laco. Laco eier det nå hardt prøvede offshorere­deriet DOF, mens det meste av pengene kommer fra lakseprodu­ksjon

Laco sitter med store eierandele­r i børsnotert­e Austevoll Seafood, som igjen sitter med en stor aksjepost i Norges nest største oppdrettss­elskap, Lerøy Seafood. Lerøy er også stor på hvitfisk, salg og distribusj­on av sjømat. Trond Mohn Frederik Wilhelm Mohn Johan Odvar Odfjell

Lill Maren Melingen Møgster Iwan Eide Knudsen

Tom Eide Knudsen

Geir Tore Rise Herman Friele Elna-Kathrine Grieg Brita Gunilla Sandven

Ole Eirik Lerøy

Kjetil Myrlid Aasen Brede Bjøvad Larsen Geir Lasse Kjersem Tormod Bo Fossmark

1943

1977

1967

1984

1964

1959

1956

1943

1967

1971

1959

1975

1986

1949

1962

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? NUMMER TO: Frederik W. Mohn følger på plassen bak sin far på formuestop­pen.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK NUMMER TO: Frederik W. Mohn følger på plassen bak sin far på formuestop­pen.
 ??  ?? PÅ TOPP: Trond Mohn hadde i fjor en formue på 6,3 milliarder, ifølge skattelist­ene som ble offentligg­jort i dag.
PÅ TOPP: Trond Mohn hadde i fjor en formue på 6,3 milliarder, ifølge skattelist­ene som ble offentligg­jort i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway