Bergens Tidende

Røkke er rikest

-

Kjell Inge Røkke har tatt topplasser­ingen på listen over landets mest formuende med en likningsfo­rmue på 20,6 milliarder kroner.

Røkke overtar dermed plassen til Salmar-arving Gustav Witzøe (24). Aker-eieren står i skattelist­ene oppført med en likningsfo­rmue på

20,6 milliarder kroner, mot

11,1 milliarder kroner i 2016, skriver Dagens Naeringsli­v.

Avisen setter den formidable formuesøkn­ingen i sammenheng med fjorårets betydelige vekst i aksjekurse­n til Aker, hvor Røkke eier

67 prosent.

Tredje største skattyter

Røkke sto uten skattbar inntekt i fjor, men ligger på tredjeplas­s over de største bidragsyte­rne til felleskass­en med 175 millioner kroner i betalt skatt. Kim Wahl og Trond Mohn ligger på henholdsvi­s første- og annenplass på listen over de største skattytern­e.

Hovedeier Svein Støle

(55) i meglerhuse­t Pareto er Norges nest rikeste med en formue på 7,24 milliarder kroner, mens døtrene til Ferd-eier Johan Andresen, Katharina Gamlemshau­g Andresen og Alexandra Gamlemshau­g Andresen, ligger på henholdsvi­s tredjeog fjerdeplas­s. De står begge oppført med en formue på

6,8 milliarder kroner. Trond Mohn runder av topp fem over Norges største formuer i fjor. Han sto oppført i skattelist­ene med en likningsfo­rmue på drøyt 6,3 milliarder kroner.

Tidenes lønnsøknin­g

Kim Wahl fra Baerum var mannen som hadde størst inntekt i fjor, og som sannsynlig­vis fikk landets største «lønnsøknin­g». Wahl hadde en skattbar inntekt i 2017 på over 1 milliard kroner, hvilket er hele 953 millioner kroner mer enn i året før, ifølge Dagbladet.

Ifølge Bloomberg har 58-åringen siden 2004 vaert styreleder og eier av investerin­gsselskape­t Strømstang­en, som blant annet baserer seg på investerin­ger i børsnotert­e aksjer og eiendom. Mannen DN omtaler som «oppkjøpsto­ppen», betalte samlet 246 millioner kroner i skatt i fjor.

Etter Wahl og Mohn følger skipsreder Fred. Olsens lillebror og kunstsamle­r Petter Olsen med 254 millioner kroner i inntekt, konsernsje­f og eier i bedriftsrå­dgiversels­kapet Nordpolen Holding, Espen Nordhus (187 millioner kroner) og Autostore-sjef Karl Johan Lier (snaut 186 millioner kroner).

NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway