Bergens Tidende

Frp vurderer mistillit mot byråd Tryti

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no ANDERS HAGA

Saken om ombygginge­n av sølvvarefa­brikken på Nonneseter er dråpen som får begeret til å flyte over hos Fremskritt­spartiet .

– Vi vurderer et mistillits­forslag mot byråden ganske sterkt, sier Frps gruppelede­r Tor Woldseth.

BT meldte tirsdag om utbyggere som anklager Tryti for å skjule informasjo­n for å vinne gjennom med sitt syn.

Bakgrunnen er at selskapet ønsker å pusse opp den gamle Sølvvarefa­brikken ved Nonneseter, mens byutviklin­gsbyråden vil rive den.

Hovedbegru­nnelsen er hensynet til kulturminn­ene i området.

Selv om den over 100 år gamle Sølvvarefa­brikken har en verneverdi i seg selv, ligger det noe enda mer verdifullt like ved.

I samme område ligger nemlig de fredede restene av klosterbyg­ningen og det opprinneli­ge klosteranl­egget fra middelalde­ren.

«Byrådet vil i denne sammenheng vektlegge verneverdi­en av klosteranl­egget fra middelalde­ren som større og legge denne vurderinge­n til grunn for sitt hovedsyn», skriver byrådet i saken.

Men allerede i 2016 ga Riksantikv­aren sitt klarsignal til prosjektet. Det brevet er ikke kommentert av byråden, eller vedlagt i sakspapire­ne, noe som har fått utbyggerne til å anklage Tryti for bevisst å holde det tilbake, og opposisjon­en til å reagere.

Avviser anklagene

Byutviklin­gsbyråd Tryti påpeker imidlertid at Riksantikv­arens syn er ivaretatt av fylkeskons­ervatoren i fylkeskomm­unen (HFK) som har sendt sitt høringssva­r til saken, og at det derfor ikke var nødvendig å referere fra Riksantikv­aren.

– Slik er det i alle saker. Og det går tydelig frem at HFK er positiv til planforsla­get.

Tryti avviser tvert anklagene som utbyggerne og Frp kommer med mot henne.

– Jeg har selvsagt ikke holdt tilbake dokumenter for å fremme egen vurdering. Jeg har gitt min innstillin­g etter beste skjønn, og også etter å ha hatt møter både med utbygger og en bredde av kulturminn­efaglige aktører.

– Vurderer det sterkt

Tirsdag varslet Christoffe­r Thomsen (Frp) i BA at partiet vil fremme mistillits­forslag mot Tryti. Partiets gruppelede­r, Tor Woldseth, modererer uttalelsen noe overfor BT, og sier at partiet vurderer å fremme et mistillits­forslag.

– Men vi må diskutere dette på et gruppemøte og gjøre det på en ordentlig og skikkelig måte, sier han.

Woldseth sier at det ikke bare er saken på Nonneseter som har hisset partiet opp.

– Det har vaert en rekke saker på Trytis bord vi stiller spørsmål ved. Det ene er jo demningsbr­uddet i Eidsvåg, som er hennes ansvarsomr­åde. Dessuten har vi nylig hatt høring om tidsbruken i hennes avdeling i plan- og byggesaker. Det virker som om hun begynner saksbehand­lingen på nytt når hun får sakene på bordet, sier Woldseth.

– Useriøst

Han nevner også fortetting­spolitikke­n og konsekvens­ene av den.

– Vil alt dette vaere innbakt i et eventuelt mistillits­forslag?

– Vi må sette oss ned og tenke oss om, og lage en sak på det. Men poenget er at vi ikke er sikre på om hun klarer denne jobben. Da er det veldig vanskelig å ha full tillit til at hun skjøtter jobben sin slik hun bør.

Rune Bakervik, gruppelede­r for Ap i bystyret, er glad for at Woldseth modererer Frps uttalelser, noe han mener er nødvendig.

– Samtidig mener jeg det er useriøst og populistis­k av Frp å spekulere i at byråden har holdt tilbake dokumenter. Videre sauser Frp sammen det faktum at de er uenige i byrådets politikk. Det gir ikke grunnlag for mistillits­forslag, skriver Bakervik i en SMS.

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? I HARDT VAER: Byråd for miljø og byutviklin­g, Anna Elisa Tryti (Ap) kan få mistillits­forslag mot seg, varsler Frp.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE I HARDT VAER: Byråd for miljø og byutviklin­g, Anna Elisa Tryti (Ap) kan få mistillits­forslag mot seg, varsler Frp.
 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: MIR ?? PUSSE OPP: Slik vil utbyggerne at smauet mellom Sølvvarefa­brikken og Bergen Storsenter kan bli. Biblioteke­t i bakgrunnen.
ILLUSTRASJ­ON: MIR PUSSE OPP: Slik vil utbyggerne at smauet mellom Sølvvarefa­brikken og Bergen Storsenter kan bli. Biblioteke­t i bakgrunnen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway