Bergens Tidende

– Vi følte at Stella hadde livets rett

Siste tiåret er det født flere barn med Downs enn for 50 år siden. – Hun var et ønsket barn, sier pappa Nils Olaf Solberg om datteren Stella som kom til verden for snart fem år siden.

- KJERSTI MJØR kjersti.mjor@bt.no KARI PEDERSEN foto TOR HØVIK

ePorten til Kristianbo­rg barnehage går opp. Det er Stella sin tur til å bli hentet. Ansiktet til fireåringe­n lyser opp da mamma og pappa kommer gående mot sandkassen.

Da datteren ennå lå i magen, fikk de vite at hun var et annerledes barn. Men abort var ikke aktuelt.

– Det var et enkelt valg i og med at vi hadde samme syn, men en vanskelig tid. Vi følte at Stella hadde livets rett, sier pappa Nils Olaf Solberg.

Flere downsbarn enn før

Stella er ett av 735 norske barn som ble født med Downs syndrom i tiårsperio­den 2007–2016. Dette er nesten 25 prosent flere enn i perioden 1967–1976.

– Ingenting ved disse tallene tilsier at vi med dagens abortlovgi­vning har fått et sorterings­samfunn, sier lege og forsker Mette Løkeland.

Sammen med kollega Kristine Stangenes ved Medisinsk fødselsreg­ister har hun studert tallene for levendefød­te barn med Downs siste 50 år.

Og antallet går opp, ikke ned – også blant kvinner over 38 år, som alle får tilbud om fosterdiag­nostikk. Slik diagnostik­k avdekker kromosomfe­il som Downs syndrom.

– Jeg ble livredd

De hadde alt datteren Emily, i dag elleve år, da Lindquist ble gravid igjen. Hun var 14 uker på vei da beskjeden de hadde fryktet, kom. Barnet de gledet seg sånn til, hadde Downs syndrom.

– Jeg ble livredd, rett og slett. Jeg hadde vondt i magen i en uke, sier Lindquist.

De begynte straks å google «Downs syndrom». Spørsmålen­e ble bare enda flere.

– Det var sikkert det siste vi burde gjort. Men så ringte jeg en kompis som hadde et barn med Downs. Det var det beste jeg gjorde, fordi vi fikk et nyansert grunnlag å ta en beslutning på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway