Bergens Tidende

Jussprofes­sor: – Dette er åpenbart lovstridig

-

Narkotikah­undene Odin (bildet) og Theo undersøkte tirsdag fellesarea­lene på Flora videregåen­de skule. Det ble ikke gjort funn i skapet som hunden snuser på i dette bildet.

Jussprofes­soren trekker også frem at narkorazzi­a med hunder på skoler ble stanset av Justisdepa­rtementet i 2013, etter at Elveorgani­sasjonen truet med søksmål mot departemen­tet.

– Her fratar man elevene grunnlegge­nde rettsvern. Politiet gjør dette under dekning av at det er en forebyggen­de aksjon, og fratar dermed rettighete­ne elevene skulle hatt under etterforsk­ning.

– Bør få konsekvens­er

Ifølge innsatsled­eren gjorde hundenes markering at det var skjellig grunn til mistanke mot de to, og at kravet til undersøkel­sene hjemme da var innfridd, slik politiet så det.

– Det drøyeste er selvsagt dette. Det er så hinsides langt utenfor de rammene som gjelder at det er straffbart som grov uforstand i tjenesten. Jeg mener det er et grovt brudd på Den europeiske menneskere­ttskonvens­jon art. 8, sier Marthinuss­en.

Søket ble begrenset til skolens fellesarea­ler og var ifølge innsatsled­er ikke personrett­et.

– Vi har alle et vern mot at politiet kan sjekke hva vi driver med uten lovlig grunn. Og når politiet, som man skal ha tillit til gjør slike feil, bør det få konsekvens­er for dem som satte i gang aksjonen.

Marthinuss­en mener dette er så grovt at de som har utført aksjonen bør anmeldes for uforstand i tjeneste.

– Men det skjer nok ingenting. Det er standard. Med en gang man kommer inn på rusfeltet, mister politiet gangsynet og ignorerer reglene.

Hadde klarert

Politiets innsatsled­er på stedet var Gunnar Englund. Han vil ikke kommentere kritikken fra Marthinuss­en og videresend­er BT til sjefen ved Flora politistas­jon, Wenche Hope.

Politisjef Hope understrek­er at hun ikke anser dette som en aksjon, men at de var der som et ledd i det forebyggen­de arbeidet.

Onsdag kveld har hun ikke anledning til å kommentere kritikken fra Marthinuss­en før hun har fått konferert med juristene.

Men Hope påpeker at politiet har inngått et samarbeid om rusforebyg­gende arbeid med fylkeskomm­unen og den videregåen­de skolen. Som en del av denne avtalen, som er publisert på skolens nettsider, er det slått fast at skolens fellesområ­de kan bli gått gjennom med narkotikah­und.

De videre undersøkel­sene som ble gjort etter markeringe­ne på skolen, ble gjort i samarbeid med juristene, understrek­er hun.

– Vi har ikke vaert hjemme hos noen uten at dette har vaert avklart med jurister, sier Hope.

Hans Fredrik Marthinuss­en, jussprofes­sor ved UiB

 ?? FOTO: MARITA AAREKOL ?? UNDERSØKTE FELLESAREA­LENE:
FOTO: MARITA AAREKOL UNDERSØKTE FELLESAREA­LENE:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway