Bergens Tidende

Raja (V) glad for statens frys av oljefondsi­ndeks

- BIRGITTE IVERSEN, NTB nyhet@bt.no

Venstres Abid Raja er fornøyd med at Finansdepa­rtementet vil ha en ny vurdering av Oljefondet­s aksjeindek­s, som Saudi-Arabia etter planen skulle inn i på nyåret.

Brevet med denne beskjeden ble sendt til Norges Bank tirsdag.

Samme dag svarer finansmini­ster Siv Jensen (Frp) også på skriftlig spørsmål fra stortingsr­epresentan­t Abid Raja (V) om hun vil ta initiativ til en gjennomgan­g av oljefondet­s investerin­ger i Saudi-Arabia i kjølvannet av drapet på journalist­en Jamal Khashoggi.

Jensen skriver i svaret at Norges Bank nå er bedt om å gi råd og vurderinge­r om sammensetn­ingen av referansei­ndeksen.

Full gjennomgan­g

– Jeg registrere­r at de sender brevet til Norges Bank hvor de ber om en full gjennomgan­g, samtidig som de sender meg et svar. For alle praktiske formål betyr det at investerin­ger i Saudi-Arabia er satt på pause, og det er jeg svaert fornøyd med, sier Abid Raja til NTB.

Oljefondet har i dag investert drøyt 6,8 milliarder kroner i Saudi-Arabia.

– Dette betyr at Saudi-Arabia blir satt på pause, sier Raja.

Finansdepa­rtementet avviser at frysingen av referansei­ndeksen har sammenheng med at Saudi-Arabia etter planen skulle innlemmes i indeksen i løpet av første kvartal neste år.

– Ikke grunnet Saudi-Arabia

– Gjennomgan­gen skyldes at det er besluttet å øke aksjeandel­en i Statens pensjonsfo­nd utland (SPU) til 70 prosent. Vi har derfor bedt Norges Bank om å vurdere den geografisk­e fordelinge­n og sammensetn­ingen av referansei­ndeksen for aksjer, skriver kommunikas­jonssjef Therese Riiser Wålen i en e-post til NTB.

– For meg spiller det ingen rolle hvilken begrunnels­e Finansdepa­rtementet bruker. Det viktigste og det som var min hensikt, var å oppnå at det ikke bare blir tut og kjør om SaudiArabi­a lenger, men at man tar en pause og en vurdering, sier Raja.

Faresignal­er som i Syria

Han peker på at Finansdepa­rtementet spesifikt har bedt Norges Bank om å vurdere «alternativ­e metoder og regler for sammensetn­ingen av fremvoksen­de markeder som reduserer eksponerin­gen mot den saerskilte risikoen i disse markedene, slik som saerskilt politisk risiko og ustabilite­t».

– Vi vet fra land som har klappet sammen, som Syria og Irak, at de hadde mange av de samme faresignal­ene som Saudi-Arabia har i dag, flere år før konflikten­e brøt ut. Oljefondet er norske skattebeta­leres pensjonssp­aring. Da er det ekstremt viktig at vi ikke putter pengene våre inn i regioner med stor risiko for ustabilite­t og politisk uro, sier Raja.

Kan ikke ekskludere land

Oljefondet­s referansei­ndeks for aksjer er basert på indeksen FTSE Global All Cap fra Indeksleve­randøren FTSE Russell.

Det er FTSE Russell som har varslet at Saudi-Arabia vil bli inkludert i mars nest år.

– Finansdepa­rtementet har besluttet å fryse referansei­ndeksen for aksjer mens arbeidet med å vurdere sammensetn­ingen av den pågår. Dette gjelder fra årsskiftet. Det betyr at selv om FTSE Global All Cap skulle bli utvidet med nye markeder fra og med 1. januar 2019, vil ikke fondets referansei­ndeks for aksjer bli det, skriver Riiser Wålen.

Det viktigste var å oppnå at det ikke bare blir tut og kjør om Saudi-Arabia lenger, men at man tar en pause og en vurdering. Abid Q. Raja (V), stortingsr­epresentan­t

Raja vil utvide

Oljefondet­s investerin­ger blir i dag overvåket av Etikkrådet.

De kan ekskludere enkeltsels­kaper dersom de medvirker til eller er ansvarlige for grove eller systematis­ke krenkelser av menneskere­ttighetene, men rådet har ikke mandat til å utelukke stater med samme begrunnels­e.

Raja er en av flere som har tatt til orde for at også stater skal kunne ekskludere­s på grunnlag av menneskere­ttighetsbr­udd.

I sitt svar skriver Finansdepa­rtementet at Etikkrådet er bedt om å redegjøre for sitt arbeid med menneskere­ttighetskr­iteriet.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, SCANPIX ?? USTABILITE­T: – Det er ekstremt viktig at vi ikke putter pengene våre inn i regioner med stor risiko for ustabilite­t og politisk uro, sier stortingsr­epresentan­t Abid Q. Raja (V).
FOTO: TERJE PEDERSEN, SCANPIX USTABILITE­T: – Det er ekstremt viktig at vi ikke putter pengene våre inn i regioner med stor risiko for ustabilite­t og politisk uro, sier stortingsr­epresentan­t Abid Q. Raja (V).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway