Bergens Tidende

Trumps selvangive­lse

-

Demokraten­es første mål er allerede annonsert: presidente­ns selvangive­lse. Det blir sannsynlig­vis demokraten Richard Neal som blir leder for det mektige finansutva­lget, og han har lovet å kreve papirene utlevert av finansdepa­rtementet.

Det kan utløse juridiske slagsmål. Donald Trump har avveket fra mange tiårs sedvane og avvist å offentligg­jøre skattepapi­rene sine, med den forklaring at de granskes av skattemynd­ighetene. Ekspertene sier at det ikke hindrer ham i å utlevere dem. Avisen The New York Times har i et stort gravejourn­alistisk

I Representa­ntenes hus’ etterretni­ngsutvalg sitter den demokratis­ke veteranen Adam Schiff og den ambisiøse unge demokraten Eric Swalwell. Sistnevnte har forklart at utvalget blant annet vil se på bankoverfø­ringer og reisemønst­re for Trumps innerste krets i en etterforsk­ning av om Trump-folk samarbeide­t med russere om å påvirke presidentv­alget i 2016.

Det hittil republikan­sk-dominerte utvalget har konkludert med at det ikke forelå noe å gå etter, men er blitt kritisert for å holde hånden over presidente­n.

– Det var et rent spill for galleriet. De lot vaere å innkalle personene de burde ha innkalt i tett samarbeid med Det hvite hus. Det blir helt, helt annerledes nå. De kan gjenåpne disse etterforsk­ningene, sier Niels Bjerre-Poulsen.

Utvalget skal samarbeide med spesialett­erforsknin­gen som justisdepa­rtementet har igangsatt, under ledelse av etterforsk­eren Robert Mueller. Demokraten­es ledelse i utvalget kan sikre at Muellers konklusjon­er blir offentligg­jort, noe som tidligere ikke var gitt. Demokraten­e i Representa­ntenes hus kan også formulere et lovforslag som skal sikre Muellers etterforsk­ning mot å bli nedlagt, slik Donald Trump har truet med, men det republikan­ske flertallet i Senatet vil kunne stoppe det.

Demokraten Elijah Cummings er favoritt til å bli leder for Representa­ntenes hus’ kontrollut­valg, som ventes å ville undersøke anklager om misbruk og svindel i regjeringe­n. Som eksempel nevnes Trump inndragels­e av sikkerhets­klareringe­r fra visse Trump-kritikere. Cummings er en kjent Trump-kritiker. Han har sagt at Republikan­erne ikke lenger kan beskytte presidente­n.

En annen Trump-kritiker, demokraten

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway