Bergens Tidende

Obamacare

-

Med flertallet i Representa­ntenes hus får Demokraten­e en god mulighet til å forsvare helserefor­men som tidligere president Barack Obama med nød og

Donald Trump lovet plutselig i valgkampen nye skattelett­er. Hvis han og Republikan­erne vil prøve å gjennomfør­e en ny reform, vil Demokraten­e ha sterke kort på hånden.

Representa­ntenes hus skaper nye lover sammen med Senatet, og Huset kan bestemme hvilke lovforslag som skal behandles, og har saerlig kontroll over det som koster penger. Det vil de kunne bruke til å stille krav.

Donald Trump har sammen med den republikan­ske senatslede­ren, Mitch McConnell, stått for utnevnelse­n av mange yngre, konservati­ve dommere over hele USA i tillegg til de to høyesteret­tsdommerne de har utpekt. Det kan de fortsette med. Alle utnevnelse­r av ambassadør­er og dommere foregår i senatsregi, hvor Republikan­erne er styrket.

Det er Kongressen som prinsipiel­t fastsetter

Presidente­n har stor makt i utenriks- og sikkerhets­politikken. Her er Kongressen­s makt saerlig at man styrer pengene til militaerin­nsatser.

Den makten brukte Representa­ntenes hus for eksempel under Vietnamkri­gen, men det er sjelden at politikere reduserer støtten til utstasjone­rte soldater, og lite tyder på at Demokraten­e vil bruke denne muligheten overfor Donald Trump, vurderer Niels Bjerre-Poulsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway