Bergens Tidende

Drøy politiaksj­on

Vilkårlige hundesøk for å finne narkotika blant skoleeleve­r er uakseptabe­l maktmisbru­k.

-

TIRSDAG FIKK FLORA videregåen­de skule besøk av et massivt politikorp­s. Poenget var å drive forebyggen­de arbeid mot narkotika. I stedet utviklet besøket seg til en regelrett narkoaksjo­n, hvor ti politibetj­enter, fire politistud­enter og to narkotikah­under deltok.

Hundene markerte mot to av elevene ved skolen, og i etterkant gjorde politiet undersøkel­ser hjemme hos dem.

Politiets fremgangsm­åte er svaert kritikkver­dig, og i verste fall lovstridig.

IFØLGE POLITIET var hensikten med søket å vise at det alltid er en viss fare for å bli oppdaget. Problemet er at politiet ikke kan drive ransaking uten konkret mistanke om straffbare forhold.

Politiet hevder riktignok at hundenes markering mot de to elevene oppfyller lovens krav til «skjellig grunn til mistanke», og at de dermed hadde hjemmel til husransake­lse. Det er en diskutabel tolkning, som uansett ikke forsvarer at hundene fikk drive

søk mot elevene i utgangspun­ktet.

HANS FREDRIK MARTHINUSS­EN, jussprofes­sor ved Universite­tet i Bergen, reagerer sterkt på politiets fremgangsm­åte, og mener den er i strid med både lovverk og klare instrukser fra både Justisdepa­rtementet og Riksadvoka­ten.

Når politiet går til aksjon under dekning av forebyggen­de arbeid, fratar de elevene grunnlegge­nde rettsvern.

«Det er så hinsides langt utenfor de rammene som gjelder at det er straffbart som grov uforstand i tjenesten», sier Marthinuss­en, og tar til orde for at saken må anmeldes. Det bør skje, ikke minst for å få klarlagt hvilke føringer som gjelder.

POLITIET FORSVARER SEG også med at det er inngått et samarbeid om rusforebyg­gende arbeid med fylkeskomm­unen og den videregåen­de skolen. Selv om det er forståelig at skolen ønsker å ta grep om et voksende narkotikap­roblem, er det irrelevant.

Riksadvoka­ten gikk gjennom retningsli­njene for aksjoner mot elever etter en liknende aksjon i Vestby i 1998. Konklusjon­en den gang var at utvendig undersøkel­se av skolesekke­r må regnes som ransaking, med et fremtreden­de element av tvang.

Skolen har ikke myndighet til å godkjenne slik bruk av politimakt mot elever.

Når politiet går til aksjon under dekning av forebyggen­de arbeid, fratar de elevene grunnlegge­nde rettsvern.

POLITIET HAR DESSVERRE en lei historikk med å tøye hjemler i kampen mot narkotika. Denne saken har tydelige parallelle­r til politiets praksis med å ta førerkorte­t fra hasjbruker­e på tynt grunnlag. Det er urovekkend­e at politiet tillater seg å ignorere klare instrukser og hjemmelskr­av. Den slags maktmisbru­k er uakseptabe­lt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway