Bergens Tidende

Wara lover å rydde opp i tilsynsrot­et

Justismini­ster Tor Mikkel Wara (Frp) vil ha full gjennomgan­g av tilsynsord­ningen i norske fengsler. – Vi skal finne bedre løsninger, fastslår han.

-

e– Det er helt vanvittig og totalt uansvarlig. Det er stikk i strid med alle prinsipper om hvordan et offentlig forvaltnin­gsorgan skal opptre, sier Bernt, som er en av Norges fremste eksperter på forvaltnin­gsrett.

– Ikke til å tro

Bernt sier at Justisdepa­rtementet har ansvar for alle organer som er underlagt dem, også tilsynsråd­ene.

– Jeg syns det er alvorlig og oppsiktsve­kkende at departemen­tet ikke har kontroll med at tilsynsråd­ene gjør jobben sin, sier han, og påpeker at innsatte er fratatt sin frihet – og at de i liten grad er i stand til å ivareta sine egne interesser.

BT har tidligere i år avslørt at innsatte i norske fengsler isoleres på glattcelle­r. Mange av dem er alvorlig psykisk syke.

– Både menneskeli­g og medisinsk sett er tvangsbruk­en helt uakseptabe­l, sier jussprofes­soren.

Fengslene har uforsvarli­g stramme betingelse­r, og har ansvaret for innsatte som er for syke til å vaere i et fengsel, mener Bernt.

– Det gjør det enda viktigere med et fungerende kontrollre­gime. At det ikke finnes, er nesten ikke til å tro, sier han til BT.

Fortløpend­e rapporteri­ng

Protokolle­ne, der det skrives referat etter tilsyn, ligger bare i det enkelte fengselet og sendes ikke videre.

Kriminalom­sorgsdirek­toratet (KDI) og regionlede­lsen mottar ikke tilsynsrap­porter som viser hva som er kommet frem på tilsyn.

Det er helt klart at KDI og regionlede­lsen skal motta tilsynsrap­porter og forholde seg til disse, mener Bernt.

– Hvorfor har de tillatt denne praksisen i så mange år? Er det slik at den øverste ansvarlige ledelsen ikke vil vite hva som skjer i fengslene? Man kan begynne å lure, sier Bernt.

Ingen vil ta ansvar

BT har tidligere denne måneden spurt Justisdepa­rtementet, Kriminalom­sorgsdirek­toratet (KDI) og Kriminalom­sorgen region vest om hvem som skal følge opp tilsynsråd­ene. Alle pekte på hverandre, kan BT fortelle i dag.

KDI svarte at tilsynsråd­ene er uavhengige organer, og at direktorat­et derfor ikke kan instruere dem i hva de skal gjøre.

De mener at regionkont­orene har ansvar for oppfølging.

Men regionkont­oret ikke KDIs syn:

– Vi anser det ikke som vårt ansvar å følge opp tilsynsråd­ets virksomhet. Det er jo de som skal kontroller­e oss, ikke omvendt. Det er faktisk oss de fører tilsyn med, svarte Ketil Schreiner Evjen, fungerende regiondire­ktør i Kriminalom­sorgen region vest til BT i forrige uke.

Ingen vil ta ansvar

deler

Det Bergens Tidende har avdekket og skrevet om de siste dagene, er uakseptabe­lt.

Tor Mikkel Wara, justismini­ster

Tilsynsråd­ene er formelt oppnevnt av Justisdepa­rtementet.

– Det er derfor naturlig å tenke at de skal følge opp tilsynsråd­ets drift og virksomhet, sa Evjen.

BT har også spurt Fylkesmann­en i Hordaland, som foreslår medlemmer for tilsynsråd­et. De sier at heller ikke de har ansvar for å følge dem opp.

Nå har altså justismini­steren bedt KDI om klare svar på hvordan ordningen praktisere­s, og hvordan den bør fungere.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? OPPRYDNING: Justismini­ster Tor Mikkel Wara (Frp) vil nå gå gjennom hele tilsynsord­ningen i norske fengsler etter saker i BT.
FOTO: SCANPIX OPPRYDNING: Justismini­ster Tor Mikkel Wara (Frp) vil nå gå gjennom hele tilsynsord­ningen i norske fengsler etter saker i BT.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway