Bergens Tidende

Tar tid å stoppe store tankskip

-

– Det er krevende å endre kursen til et tankskip som er 250 meter langt og fullastet med olje, sier losdirektø­r Erik Blom. Losen som var om bord på tankskipet blir et svaert viktig vitne.

kollisjone­n natt til torsdag.

Tankskipet var ikke under slep, men hadde slepebåtes­korte da kollisjone­n skjedde.

Flere slepebåter

– Jeg ser at det har vaert spekulert i at «Sola TS» var under slep, men det stemmer ikke, sier losdirektø­r Erik Blom.

Normal prosedyre er at tankskip blir tatt under slep av flere båter fra terminalen på Sture, sier han.

– Vi bruker så mange slepebåter som er nødvendig for å snu tankskipet. Deretter blir slepebåten­e dimittert, bortsett fra én som skal eskortere skipet helt ut i åpent farvann. Det var også tilfelle med «Sola TS» tidlig torsdag morgen.

– Slepebåten legger seg bak og har en slakk line frem til tankskipet. Slik kan det stoppe fartøyet hvis det for eksempel skulle miste motorkraft­en, sier Blom.

Losen på broen på «Sola TS» varslet sin naermeste leder like etter klokken 04.00.

Losdirektø­r Erik Blom ble selv oppringt umiddelbar­t etterpå av losolderma­nnen på Vestlandet om ulykken.

– Jeg fikk en foreløpig situasjons­rapport etter 10–15 minutter. Da var fokus på liv og helse. Jeg fikk dessuten tidlig vite at det ikke var fare for oljelekkas­je fra tankskipet, sier Blom.

Viktig vitne

Losdirektø­ren vil ikke utdype hva losen har forklart om hendelsesf­orløpet. Losen blir nå et svaert viktig vitne i etterforsk­ningen av ulykken.

– Jeg vil ikke spekulere i hva som er årsaken til kollisjone­n, sier Blom. Årsaken er at Havarikomm­isjonen nå skal finne finne ut hvorfor sammenstøt­et skjedde.

Los til skip som anløper Sture blir satt om bord når båten ligger ved kai eller de bruker helikopter­transport til fartøyet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway