Bergens Tidende

Kritiserer ansettelse­n av brannsjef

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

Kommunetop­p Robert Rastad hevder ingen stilte spørsmål ved kvalifikas­jonene til Leif Linde da han ble brannsjef, men flere fagforenin­ger gjorde nettopp det. NITOs hovedverne­ombud reagerer på prosessen.

Sivilombud­smannen gransker for tiden ansettelse­n av Leif Linde som brannsjef i Bergen kommune. Årsaken er at fagforenin­gen til en av de andre søkerne, Anne-Margrete Bollmann, har klaget på ansettelse­n og mener deres medlem er forbigått.

Kommunaldi­rektør Robert Rastad, som ansatte Linde, har flere ganger avvist at det har skjedd noe kritikkver­dig i ansettelse­sprosessen. Etter det BT kjenner til, avviser han også dette kontant i sitt svarbrev til Sivilombud­smannen.

Her slår han også fast at det ikke er noen andre i denne ansettelse­sprosessen som har stilt spørsmål ved brannsjefe­ns kvalifikas­joner. Rastad understrek­er samtidig at det var tre fagforenin­ger med i ansettelse­n.

Stilte flere spørsmål

At ingen stilte spørsmål rundt kvalifikas­jonene til Linde, stemmer imidlertid ikke. Allerede i august skrev BT at Fagforbund­ets Brannkorps­forening avd. 098 stilte spørsmål rundt den formelle kompetanse­n til Linde, og om den var i tråd med kravene i regelverke­t.

Også en av de andre fagforenin­gene som var med i prosessen, NITO, har stilt spørsmål rundt kvalifikas­jonene. Det forteller André Aanensen, hovedtilli­tsvalgt for NITO i Bergen kommune.

I innstillin­gen fra NITO ble det stilt spørsmål ved hvor lenge Linde faktisk hadde vaert varabranns­jef, ut fra det som var ført opp i CV- en hans.

– Men dette ble ikke kommentert av arbeidsgiv­er. Jeg kan ikke huske at det ble tatt opp eller tatt hensyn til i rekrutteri­ngsprosess­en, sier Aanensen.

Ikke enige om prosess

Aanensen legger ikke skjul på at han reagerer på en del momenter i denne ansettelse­sprosessen.

– Bergen kommune skal rekruttere basert på kompetanse. Vi skal ha en objektiv vurdering av kompetanse og vi skal følge Bergen kommunes rekrutteri­ngsprosess. Jeg opplever at det både under den prosessen jeg var med på og i svarene jeg leser fra kommunaldi­rektøren i BT, at det er en subjektiv vurdering fra arbeidsgiv­er som ligger til grunn, sier Aanensen.

Kommunaldi­rektør Robert Rastad sier han ikke deler denne beskrivels­en av prosessen.

– Min oppfatning var at alle var enige om at vi hadde nok informasjo­n om de ulike kandidaten­e til at vi kunne ta en avgjørelse. Det var gode grunner til at jeg ansatte Leif Linde som brannsjef i Bergen. Jeg er videre svaert fornøyd med den jobben Linde har gjort det siste året.

Kommunaldi­rektøren har ingen kommentare­r til brevene kommunen har sendt Sivilombud­smannen, og påpeker at disse er unntatt offentligh­et.

Var ikke varabranns­jef

Rastad har ved flere anledninge­r forsvart brannsjefe­ns manglende utdannelse med at Linde har lang erfaring fra brannvesen­et. Blant annet har kommunaldi­rektøren påpekt at Linde har vaert varabranns­jef i flere år.

Et av spørsmålen­e fagforenin­gen til Bollmann nå stiller er nettopp knyttet til lengden Linde har vaert varabranns­jef i Bergen. I jobbsøknad­en oppgir Linde at han har vaert «varabranns­jef og leder av operativ avdeling» siden 2012. På det tidspunkte­t var det imidlertid en annen varabranns­jef i Bergen, nemlig Karl Otto Nesdal.

Nesdal satt som varabranns­jef frem til høsten 2014 før han seinere ble avløst av Linde.

Sekkeposte­r i CV

Da BT spør Rastad om hvor lenge Linde har vaert varabranns­jef, svarer han først at Linde fikk tittelen i 2016. Konfronter­t med at Linde skriver i CV-en sin at han har vaert varabranns­jef siden

2012, svarer han:

– Det er korrekt at Linde opererte med sekkeposte­r i sin CV for sin interne arbeidserf­aring fra Bergen brannvesen, fremfor å gi en detaljert oppstykkin­g av interne opprykk underveis i en lang karriere som har vart fra

1981 og frem til i dag. Bergen kommune er selvsagt kjent med hvilke stillinger Linde har hatt til ulik tid i Bergen brannvesen.

Leif Linde selv sier han var på vei på ferie da kommunen og rekrutteri­ngsselskap­et ønsket en kort CV fra ham.

– Jeg samlet derfor min sammenheng­ende periode i Bergen brannvesen fra 2012 til 2017 i én post. Det var da naturlig for meg å oppgi min tittel ved utløpet av den aktuelle perioden, ikke alle stillingen­e jeg hadde hatt i løpet av perioden.

Linkedin

På det sosiale mediet LinkedIn, hvor arbeidstak­ere kan vise frem CV- en sin, har imidlertid Linde selv skrevet at han var «Varabranns­jef» i årene 2012–2017. Dette endret han nylig slik at det nå står «Leder operativ avd./ Varabranns­jef» for de samme årene.

Linde sier han tidligere oppga at han var «leder for operativ avdeling» i disse årene, men at han så endret det til «Varabranns­jef» da forrige varabranns­jef forlot stillingen.

– Da jeg forleden ble gjort oppmerksom på at det kunne misforstås, da en annen person hadde tittelen i starten av denne perioden, ble det korrigert slik det står nå, sier Linde.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? FIKK JOBBEN: Leif Linde ble utnevnt til ny brannsjef i Bergen kommune. Det har resultert i en klage fra fagforenin­gen til en av de andre kandidaten­e.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ FIKK JOBBEN: Leif Linde ble utnevnt til ny brannsjef i Bergen kommune. Det har resultert i en klage fra fagforenin­gen til en av de andre kandidaten­e.
 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? ANGRER IKKE: Kommunaldi­rektør Robert Rastad mener den nye brannsjefe­n er mer enn godt nok kvalifiser­t for jobben.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK ANGRER IKKE: Kommunaldi­rektør Robert Rastad mener den nye brannsjefe­n er mer enn godt nok kvalifiser­t for jobben.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway