Bergens Tidende

37-åringen lever på 1500 kalorier om dagen

- HALVOR EKELAND halvor.ekeland@aftenposte­n.no

Du må faktisk ikke gå rundt og vaere sulten dersom du vil ned i vekt.

I en årrekke har Thor Harald Nøstdahl (37) gått opp og ned i vekt. Det er mange grunner til at det er blitt som det er blitt: sykdom i familien, ett uoppmerkso­mt fokus på kosthold og gamle rutiner er noen av dem.

Den virkelige vekkeren fikk Nøstdahl for rundt ti år siden. Han var overvektig og fikk store smerter i brystet. Han var i slutten av 20-årene og var plutselig redd for at dette skulle bli hans siste dag.

– Det satte en kjempestøk­k i meg. Jeg tenkte at «nå må jeg faktisk gjøre noe», sier 37-åringen fra Larvik.

Nøstdahl anslår at han har nådd fire store «vekttopper» i løpet av de siste ti årene, alle med ulike årsaker.

De siste årene har han etter hvert blitt mer glad i å trene, men den viktigste forandring­en er den som ble gjort på kjøkkenet.

Trenger ikke vaere sulten

Selv har han fått rettledend­e hjelp av helsevesen og utdannede fagpersone­r for å finne ut hva han bør spise og ikke spise.

– Målet er å ligge på rundt 1500 kalorier om dagen. For å klare det, ble det viktig for meg å spise relativt ofte. Jeg tror den største baugen var å kjenne på sulten. Det var en kneik. Men etter tre, fire, fem dager, kommer man inn i en flyt.

Når man skal ned i vekt, er det mange som tenker at man må gå rundt og vaere sulten, og det kan virke naermest umulig å leve på få kalorier.

Men om man spiser de rette matvarene, trenger man ikke gå rundt sulten fordi man kutter i kaloriene. Forskerne har nemlig laget en oversikt over hvilke matvarer som metter mest pr. kalori (se tabell til høyre).

 ??  ?? TRENER: Thor Harald Nøstdahl prøver å trene fire-fem ganger i uken. Stort sett trener han styrke, men han har etter hvert blitt glad i å gå turer og annen bevegelse også.
TRENER: Thor Harald Nøstdahl prøver å trene fire-fem ganger i uken. Stort sett trener han styrke, men han har etter hvert blitt glad i å gå turer og annen bevegelse også.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway