Bergens Tidende

– Viser at de er forskjelli­ge

- NICHOLAS BERGH nicholas.bergh@aftenposte­n.no

Magnus Carlsen fikk de fremmøtte til å le på torsdagens VMpresseko­nferanse.

Fredag begynner VM-kampen i London. Torsdag møtte duellanten­e, verdensmes­ter Magnus Carlsen (27) og utfordrer Fabiano Caruana (26), til pressekonf­eranse.

I de tidligere VM-kampene har Carlsen møtt Sergej Karjakin og Viswanatha­n Anand, som begge har ligget langt bak på verdensran­kingen. Nå møter han altså Caruana – som er en klar nummer to i verden.

– Jeg vet at jeg møter en formidabel motstander, men jeg skal gjøre mitt beste for å vinne igjen, sier Carlsen.

Da en russisk journalist spurte om Carlsen får «kvinnelig støtte» under VM-kampen, svarte han med et glis: «Kvinner hater meg. De ser på meg som frastøtend­e.»

Aftenposte­ns sjakkspalt­ist Atle Grønn la merke til en tydelig kontrast på pressekonf­eransen.

– Magnus spøkte og Caruana var alvorlig. Det viser at det er to forskjelli­ge typer. Det er morsomt at vi får en sånn «kollisjon» i personligh­eter, oppsummere­r Grønn.

Carlsen fikk imidlertid også mer seriøse spørsmål, for eksempel om hvorvidt han anser seg selv som underdog eller favoritt.

– Det er lenge siden jeg har sett på meg selv som en underdog. Hvis du har vaert rangert som nummer én i syv år og vunnet tre VM og fortsatt ser på deg selv som en underdog, er det noe fundamenta­lt galt med psyken din, sier Carlsen.

Han la imidlertid til at han har stor respekt for Caruana som spiller.

– Hvis jeg spiller som jeg har gjort nylig, kommer jeg nok ikke til å vinne. Så jeg må løfte spillet mitt. Men jeg har stor tro på evnene mine til å få til det.

Fabiano Caruana har hatt et glimrende 2018. Han har blant annet vunnet Norway Chess, Grenke Chess og Sinquefiel­d Cup – tre av de mest prestisjet­unge turneringe­ne i verden. Han har tatt kraftig innpå Carlsen i løpet av året. Denne VM-kampen er imidlertid det klart største Caruana har vaert med på. Det er knyttet stor spenning til hvordan han takler det.

– Jeg synes ikke Magnus har noen klare svakheter, sier Caruana.

– Ofte er feilene hans veldig individuel­le, de har ikke noe klart mønster ved seg. Slik er det også med de fleste spillerne på toppnivå. Men han gjør også tabber, det gjør vi alle. Det handler om å utnytte tabbene hans når de kommer.

Første runde i sjakk-VM spilles fredag klokken 16 norsk tid.

 ?? FOTO: NINA RANGØY, SCANPIX ?? MØTTE PRESSEN: Magnus Carlsen og Fabiano Caruana møtte pressen torsdag.
FOTO: NINA RANGØY, SCANPIX MØTTE PRESSEN: Magnus Carlsen og Fabiano Caruana møtte pressen torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway