Bergens Tidende

Eggums åttedagers­uke

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no foto ØRJAN DEISZ

– Akkurat nå bor jeg i tre byer. To dager på hvert sted, samt to dager på turné i gjennomsni­tt. Det blir åtte dager, men jeg kutter litt her og der slik at uken går opp.

Han er aktuell med albumet «Alt, akkurat nå», som er spilt inn i Skuteviken, en fem minutters gange fra leilighete­n sin ved Krohnengen skole.

Der kjøpte Eggum et romslig hus i 2015 – og fikk installert et innendørs svømmebass­eng. Han har også en stor balkong med utsikt over Vågen.

– Jeg pusset opp i bakgården og fikk inn et svømmebass­eng. Det er kjekt å ha, saerlig når barnebarn er på besøk. Her har det også vaert naboer innom, sier Eggum.

Paradokset: Han kan ikke svømme.

– Derfor er det bare én meter og 40 dypt, sier han og smiler.

Spilte inn på Bergen Kjøtt

– Jeg liker den store plassen. Før bodde jeg i en «hytte», en liten leilighet, i Skanselien – men jeg orket aldri å gå opp de siste, bratte trappene, så jeg tok alltid taxi hjem. Nå går jeg opp, formen er bedre.

Det nye albumet er spilt inn i Duper studio på Bergen Kjøtt. Produsent Yngve Saetre har ansvaret for lydbildet.

– Det var på tide. Yngve mikset «Dingli bang» (1997), den med «På’an igjen», i sin tid, men vi har ikke jobbet i studio sammen før. Det er 16 år siden jeg sist gjorde en plate i Bergen, «President» med Geir Luedy. Ellers har jeg stort sett spilt inn i Oslo, foruten det forrige albumet, «Rio», som ble gjort i Brasil, sier Eggum.

– Jeg mister litt kontroll

Saetre inviterte inn et knippe bergensmus­ikere, Jørgen Sandvik på strenger, Chris Holm på bass og Ivar Tormodsaet­er på trommer. Eggum fikk kjørt seg.

– Yngve ville kjøre alle sammen live i studio. Det var litt utenfor komfortson­en min. Men etter to dager ble det silkeføre. Det var som å spille i band, i et Jan Eggum-band. En slik følelse har jeg ikke hatt før, sier Eggum.

– Jeg valgte bevisst musikere som spiller lite og minimalist­isk, men som drysser ut gullkorn når det trengs, sier Saetre.

Musikerne blir med på de to første konsertene når Eggum gjør sin årlige maraton på Madam Felle fra 26. november. Dette blir trolig dette bandets eneste opptreden noensinne.

– Det er de to konsertene som for meg er mest krevende. Jeg foretrekke­r faktisk å spille alene på scenen. Det har ikke med økonomi å gjøre. Alene er jeg avslappet og spontan, er hundre prosent trygg. Med et band i ryggen mister jeg litt kontroll, sier Eggum.

Ble kvitt flyskrekke­n

sammen Førjulstra­disjonen i Bergen startet i 2005. I år blir det 14 konserter på Madam Felle. Dette er Eggums favorittpe­riode hvert år. Han tjener gode penger, uten å måtte stresse.

– Jeg gjør en lydsjekk i starten. Etterpå er det bare å rusle ned fra Sandviken, plugge inn gitaren, spille i halvannen time, signere plater og slappe av. Da virkelig elsker jeg jobben, sier Eggum.

Det blir ikke den store plateslipp­turneen i vinter, for neste år vies til et nytt samarbeids-

 ??  ?? Yngve Saetre har jobbet fast med DumDum Boys, Kaizers Orchestra, Morten Abel, Kings of Convenienc­e og hundrevis av andre artister.BOR I TRE BYER: Jan Eggum er innom Bergen så ofte han kan.
Yngve Saetre har jobbet fast med DumDum Boys, Kaizers Orchestra, Morten Abel, Kings of Convenienc­e og hundrevis av andre artister.BOR I TRE BYER: Jan Eggum er innom Bergen så ofte han kan.
 ??  ?? HYLLEST: Jan Eggum spilte inn hyllestlåt­en «Laksevåg» på dette pianoet.
HYLLEST: Jan Eggum spilte inn hyllestlåt­en «Laksevåg» på dette pianoet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway