Bergens Tidende

Knapt et ord om kjaerlighe­ten

-

Kenneth Brophy virker langt modigere i sitt levde liv enn i fortelling­en om det.

Den ekspederes slik: «Vi ble livredde, kan du skjønne. Angsten grep tak i oss.» Punktum.

DET ER KANSKJE ingen dårlig oppskrift på et godt liv å styre utenom vonde minner og i hvert fall ikke problemati­sere dem for mye. Men det er en dårlig oppskrift på en biografi.

Vi kommer sjelden tett nok på Brophys strev til at boken får vist en vei ut. Hvilke konsekvens­er fikk overgrepen­e på spesialsko­len for livet etterpå? På hvilken måte hjalp psykologen ham ut av spillavhen­gigheten?

Her er lite å hente for lesere som sliter med noen av de samme vanskene som ham.

TIDSBILDEN­E ER desto bedre. En ung sjømann sitter på akterdekke­t og broderer løpere til sjømannski­rken. En erfaren servitør innfører halvlitere også for damer på restaurant­en Chianti. En uføretrygd­et humanist bestiger talerstole­n hos Røde Kors for å få slutt på spillautom­ater.

Men atter en gang får vi bevist hvor overflatis­k en skildring blir når den skal rekke innom «alt» – og dessuten har et lokalt publikum i tankene. Hånden i vaeret alle som gjerne vil vite hvilke naboer som hadde en egen omsorg for Brophy under barneårene i Fana?

SUMMEN AV Brophys liv er likevel det som imponerer mest. Viktigere enn hva han har utrettet for fagbevegel­sen, homobevege­lsen og partipolit­ikken, er hva han har utrettet ved å leve livet sitt åpent og tro mot seg selv.

Han har vaert åpen homofil på noen av arenaene hvor det er aller vanskeligs­t – som på fotballpub­en og i kirken.

Gjengivels­en av ordvekslin­ger fra spente situasjone­r er fornøyelig lesning. Da bekrefter hvor mye det kan bety for selvopphol­delsen å vaere kjappere i replikken enn de fleste andre.

KARAKTEREN PAUL i Jonas Gardells trilogi «Tørk aldri tårer uten hansker» gjorde meg for første gang oppmerksom på hvilken formidabel rolle de homofile pionerene spilte som åpnet sine hjem både for festlighet­er og for unge homofile som var kastet ut hjemmefra.

En slik rolle hadde Brophy i Bergen. Det forundrer meg at en så modig mann og en så iherdig biograf ikke deler mer av erfaringen­e hans også med kjaerlighe­ten.

Var det ikke nettopp den kjaerlighe­ten som har gjort ham til en av de modigste i sin samtid?

 ??  ?? GURI FJELDBERG
GURI FJELDBERG

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway