Bergens Tidende

Å tukle med naturen straffer seg

- RUNE BIRGER NILSEN

Mathopen igjen. Lusen blir resistent og har fått tilnavnet «panserlus».

Lakselusen er svaert tilpasning­sdyktig fordi den har kort generasjon­stid, tre-fem generasjon­er i året og inntil 10 generasjon­er på et utsett med laks. En mutasjon resulterer i at et individ blir immun eller kan motvirke giften. Ved ensidig og feil bruk av kjemikalie­r kan resistens spre seg raskt.

HAVFORSKNI­NGSINSTITU­TTET (HI) varslet om risiko forbundet med lakselus i åpne merder allerede i 1974 i artikkelen «Fisken og Havet». HI var også bekymret for de negative påvirkning­ene på villfisk som sjøørret og villaks.

Det viser seg at i 44 år har politiske myndighete­r og naeringen gitt blaffen i konsekvens­ene. Pengelukte­n er så sterk at all logikk og forstand er revet bort. I tillegg er vi nå vitne til at Norges kommuner blir jevnlig matet av havbruksfo­ndet, dermed er det opprettet et sykt avhengighe­tsforhold mellom miljøødele­ggeren og de enkelte kommuner.

merder krydrer Norges kyst med alle de miljøødele­ggelser du kan tenke deg, og praksisen ekspandere­r. Rømninger, genetisk innkrysnin­g, dårligere overlevels­e i naturen, oppfisking av rensefisk, høy dødelighet i merdene, lakselus, skottlus, kjemisk avfall, medisinsk avfall og urenset avføring tilsvarend­e 20 millioner mennesker vitner ikke om baerekraft.

Det er kun lukket teknologi på land eller i sjøen som søker mot baerekraft. Teknologie­n er der, men det vil koste både innsats, penger og tankekraft.

VI HAR IKKE NOE VALG, vi har alle et ansvar for naturen og fremtidige generasjon­er. Lukkede anlegg åpner for kortreist mat da de kan plasseres naer markedet. Da reduseres CO2-utslippet ved transport. Miljøprobl­emene relatert til fòr er et gigantisk felles problem som må løses.

Gjør de over 3500 åpne merdene til lukkede anlegg, det haster!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway