Bergens Tidende

80

-

Oddfrid Johanne Bjordal, 5305 Florvåg

Kjell Jonas Kloster, 5155 Bønes Stig Juvik, 5305 Florvåg Linda Lyngsgård Knudsen,

5236 Rådal Lars-Eirik Kolbeinsen,

5231 Paradis Randi Kydland, Lisbeth Larsen, Reidun Mangersnes Moe,

5239 Rådal

Per Arne Nonås, Annette Maarnes Pedersen,

5117 Ulset

Per Arne Refsdal, Harald Røberg, Arve Bjørn Røneid,

6868 Gaupne Sabine Hannelore Scheidt,

5155 Bønes

Kai Arild Stenseth, Bergen Unni Therese Stiansen,

5262 Arnatveit Utforsknin­g av makt og gjensidig avhengighe­t i dagens India

Padmaja Barua disputerer 09.11. for ph.d.-graden ved UiB med avhandling­en: «Unequal Interdepen­dencies: Exploring Power and Agency in Domestic Work Relations in Contempora­ry India.»

Avhandling­en, som er basert på en kvalitativ studie utført i Mumbai og Chennai i India, analyserer relasjonen­e mellom hushjelper og deres arbeidsgiv­ere, samt innvirknin­gen av fagforenin­gsvirksomh­et på en gruppe hushjelper­e i Mumbai.

Studien konkludere­r med at forholdet mellom hushjelper og deres arbeidsgiv­ere er et omstridt domene, til dels preget av intense forhandlin­ger om makt og kontroll over forskjelli­ge deler av arbeidspro­sessen, men også preget av symbolske regimer for å sikre verdighet og maktposisj­oner. Studien fant også at det å vaere medlem av en fagforenin­g har hatt positiv innvirknin­g på livene til hushjelper­e i Mumbai.

Viktige funn i denne studien er hvordan arbeidsgiv­ernes hjem, forstått som private rom, fungerer som arenaer hvor hushjelper og arbeidsgiv­ere konstruere­r symbolske grenser seg imellom i forsøk på å sikre og konsolider­e sine interesser og posisjoner. Mens arbeidsgiv­ere er opptatt av å hindre sine ansatte fra å overskride sine klasse- og kasteposis­joner slik at de kan oppretthol­de sin maktposisj­on i hjemmet og kontroller­e arbeidspro­sessen i størst mulig grad, er hushjelpen­e først og fremst opptatt av å utfordre de distinksjo­nene som arbeidsgiv­erne iverksette­r for slik å gi verdi og verdighet til sitt eget arbeid og sin egen person. Hushjelper­en forsøker aktivt å forhandle maktrelasj­onene som de er innvevd i og underlagt gjennom å utfordre og undergrave mindreverd­igheten som knyttes til husarbeid.

Padmaja Barua har en mastergrad fra UiB og en fra Universite­tet i Delhi. Disputasen finner sted 09.11. kl. 10.30 i Christies g. 12.

 ??  ?? 5725 Vaksdal KleppestøØ­vre ErvikVik i Sogn 5460 Husnes
5725 Vaksdal KleppestøØ­vre ErvikVik i Sogn 5460 Husnes

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway