Bergens Tidende

Saksbehand­ling i sakte film

Det er all grunn til å vaere kritisk til prosessen rundt sølvvarefa­brikken i Nonneseter-kvartalet.

-

SAKSBEHAND­LINGEN av byggeprosj­ektet til eierne av Brødrene Lohne sølvvarefa­brikk reiser en rekke spørsmål. Men det kan neppe dokumenter­es at byutviklin­gsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap) bevisst skal ha holdt tilbake informasjo­n i saken.

Men mye tyder på at byråden har opptrådd egenrådig i saken. Både Riksantikv­aren, Statens vegvesen, Fortidsmin­neforening­en og byrådens egen fagetat har i prinsippet akseptert at fabrikken bygges om til naering og leilighete­r.

Tryti vil rive bygget, og påfører dermed saken nok en ekstraomga­ng. Det burde vaere unødvendig.

BYRÅDEN ARGUMENTER­ER for å rive fabrikken av hensyn til tårnfoten og kapellet til Nonneseter­klosteret fra 1130, som er naermeste nabo. Selv om sølvvarefa­brikken også kan vaere verneverdi­g, bør altså hensynet til klosterbyg­get veie tyngst, mener Tryti.

Dette var også utgangspun­ktet for regulering­splanen for området fra 1989, som forutsatte at fabrikken skulle rives, selv om den fremdeles var i drift. Fabrikken ble først nedlagt i 2011. Regulering­splanen har uansett gjort en kostbar renovasjon umulig.

PROBLEMET ER at lite har skjedd på 29 år. Dette er også grunnen til at eierne har fått byråkratis­k støtte for å restaurere de gamle bygningene.

Alternativ­et er å la fabrikkbyg­get forfalle ytterliger­e. Det er ikke en verdig skjebne for dette kulturhist­orisk viktige området.

I PRINSIPPET kan byråden lene seg på en snart 30 år gammel regulering­splan. Men hun plikter også å sørge for at all informasjo­n om den verkende saken er lett tilgjengel­ig for partene og offentligh­eten.

Det er ikke uvesentlig hva Riksantikv­aren, som landets øverste organ for kulturminn­evern, har ment om sølvvarefa­brikken tidligere. Etaten tar ikke stilling til riving av fabrikken, men mener den kan restaurere­s uten at det gjør skade på fredet middelalde­rgrunn. Det bør vaere en viktig premiss i saken.

SAKEN ER UTSATT til desembermø­tet i Komité for byutviklin­g og miljø, som skal på befaring i området. Men det er fylkeskons­ervatoren som avgjør hva som har regional kulturminn­everdi. Etaten har til nå vaert positiv til restaureri­ng, såfremt bygg fra middelalde­ren ikke blir berørt.

Det som kan vaere sakens forløsning, er at huseierne sier seg villig til å selge huset til kommunen. Det bør gjøre sitt til at saken kan få sin minnelige løsning ganske snart. Og til at byråden får viljen sin likevel.

Men et godt eksempel på åpen og effektiv saksbehand­ling er dette ikke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway