Bergens Tidende

Politiet: – Ingen grunn til å tro at ulykken skyldes teknisk svikt

- ADALHEIDUR AUDARDOTTI­R OLDEIDE adalheidur.oldeide@bt.no

Politiet har gjennomfør­t de fleste førstegang­savhørene etter fregattuly­kken.

Etter at milliardfr­egatten KNM «Helge Ingstad» kolliderte med oljetanker­en «Sola TS» torsdag morgen, har politiet gjennomfør­t en rekke avhør.

Politiet opplyser til BT at alle besetnings­medlemmer er avhørt på de to broene. I tillegg er losen, ansatte ved sjøtrafikk­sentralen på Fedje og flere personer som var på båter i området avhørt.

– Vi er mer eller mindre ferdig med alle førstegang­savhør, det vil si i overkant av tjue avhør, sier seksjonssj­ef Frode Karlsen i Vest politidist­rikt.

–Nå gjenstår det å sammenstil­le det vi har hentet av informasjo­n og gjennomfør­e ytterlige avhør opp mot det.

Har belyst forløpet

Seksjonssj­efen sier politiet har dannet seg et godt bilde av hendelsesf­orløpet knyttet til ulykken, men ønsker ikke å gå inn på detaljer rundt ulykken.

– På generelt grunnlag vil etterforsk­ning av ulykker handle om å bringe på det rene om det har forekommet menneskeli­g eller teknisk svikt – eller en kombinasjo­n av de to.

– Er det grunn til å tro at årsaken til denne ulykken skyldes en teknisk svikt?

– Det kan vi ikke utelukke, men vi har ingen grunn til å tro det.

Lørdag kveld skriver Nato i en nyhetsmeld­ing om ulykken at KNM «Helge Ingstad» seilte i indre fjorder for navigasjon­strening da den kolliderte med tankskipet.

Thomas Gjesdal, presseog informasjo­nsoffiser i Forsvaret opplyser at normal besetning på bro er fem personer: vaktsjef, assisteren­de vaktsjef, rormann og en utkikker på styrbord og barbord side.

Tre alternativ til redning

Torill Herland i Sjøforsvar­et sier planleggin­gsarbeidet for berging av fregatten som ligger til grunn ved Sturetermi­nalen pågår på fullt. Hun sier de har mottatt tre ulike skisser med løsning til hvordan fregatten skal berges.

– Beslutning­en som Forsvaret går for må godkjennes av DNV og Kystverket.

Lørdag ettermidda­g har fire personer fra sjøforsvar­et vaert om bord i fregatten.

Pressetals­person Torill Herland i Sjøforsvar­et sier de var om bord i cirka fire minutter. De var da på barbord side av fartøyet og på broen, opplyser Herland.

– De skulle feste en trosse på barbord side av fartøyet i tilfelle noe skulle skje med fregatten. De hentet harddisker med data som skal overlevere­s til Havarikomm­isjonen.

Dag Liseth, direktør i sjøfartsav­delingen i Havarikomm­isjonen sier til BT at havarikomm­isjonen mottar informasjo­nen som foreligger, men at han fremdeles ikke vet hvilke type informasjo­n det er snakk om.

–Vi håper dette er informasjo­n som kan bidra til å belyse forhold som er relevant for undersøkel­sen av ulykken.

Havarikomm­isjonen avgir vanligvis sine rapporter innen 12 måneder.

– Dersom vi oppdager ting underveis som krever umiddelbar handling, så vil vi melde fra om det. Men i utgangspun­ktet tar vi sikte på å offentligg­jøre vår rapport innen ett år, fortalte Liseth til BT lørdag.

 ??  ?? OM BORD: Fregatten KNM «Helge Ingstad» ligger til grunn like ved Sturetermi­nalen i Øygarden. Lørdag har fire personer vaert om bord i fartøyet og hentet ut data til Havarikomm­isjonen.
OM BORD: Fregatten KNM «Helge Ingstad» ligger til grunn like ved Sturetermi­nalen i Øygarden. Lørdag har fire personer vaert om bord i fartøyet og hentet ut data til Havarikomm­isjonen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway