Bergens Tidende

– Kameraten min måtte knuse vinduet for å få vekket naboen

- HILDE HEIAN hilde.heian@bt.no foto BÅRD BØE

– Flammene sto sekssyv meter opp i luften, forteller Piotr Wojtkiewic­z som bor i firemannsb­oligen som brant på Laksevåg.

Piotr Wojtkiewic­z står på trappen i nabohuset og betrakter hjemmet sitt på den andre siden av gaten.

Brannvesen­et og politiet holder vakt utenfor den brannskade­de firemannsb­oligen i Lille Damsgårdsv­eien, der Wojtkiewic­z bor sammen med en arbeidskol­lega i 2. etasje.

Natt til lørdag brøt det ut brann i etasjen over dem.

En av beboerne ble fraktet til Haukeland universite­tssjukehus. Han ble utskrevet fra sykehuset lørdag morgen.

To andre beboere ble sendt til legevakten etter brannen.

Piotr Wojtkiewic­z anslår at han våknet ved halv fire-tiden natt til lørdag.

– Ristet i ham

– En mann utenfor huset ropte «there is fire!» Min kamerat sprang opp til etasjen der det brant, for å få vekket de som sov der, forteller han.

– De sov fremdeles?

– Ja, han knuste vinduet i døren for å få låst opp døren og få vekket naboen. Han sprang inn på soverommet hans og ristet i ham for å få ham til å våkne, sier Wojtkiewic­z.

Han forteller at mannen som ble vekket sprang opp på loftet og fikk vekket en annen mann som lå der og sov.

– Alt skjedde så fort. Det gikk sikkert bare to-tre minutter før de hadde klart å vekke dem. Alle var redde. Det var virkelig skremmende.

Lette etter katten

– Husker du hva du tenkte?

– At jeg måtte finne katten min, Tiger. Den var redd og hadde gjemt seg på soverommet. Det var så mye bråk. Lyden av glass som knuste og skriking, forteller han.

I 04.00-tiden lørdag morgen ringte han hjem til konen som bor sammen med den tolv år gamle datteren deres i Polen.

– Jeg fortalte henne at julegavene jeg hadde kjøpt til henne, datteren vår og foreldrene mine er ødelagte. De skulle alle komme hit og feire jul sammen med meg. Jeg tror det jeg hadde i leilighete­n er ødelagt av vannet, sier ettbarnsfa­ren.

– Som et helvete

– Hvordan opplevde du det som skjedde i natt?

– Helt forferdeli­g, det var som et helvete. Ti-femten minutter etter at vi hadde kommet ut av huset, brant det over alt i etasjene over oss. Flammene sto seks-syv meter opp i vaeret, utdyper Wojtkiewic­z.

Han arbeider som elektromek­aniker ved et bilverkste­d og forteller at han ikke har klart å sove etter den skremmende opplevelse­n.

– Jeg er trøtt, men jeg ser bildene av brannen for meg. Jeg husker ikke hva kameraten min og jeg snakket om etter at vi var kommet ut på gaten, sier han.

Det 34-åringen klarte å få med seg utenom katten, var en ytterjakke, mobiltelef­onen og bankkortet.

Hvor han nå skal bo, vet han ikke.

Utryknings­leder Ole Helland fra Laksevåg brannstasj­on sa tidligere i dag at brannvesen­et holder på å lense kjellereta­sjen for vann. De forsøker nå å redde mest mulig av verdier fra den brann- og vannskaded­e firemannsb­oligen på Laksevåg.

– Vi har dekket til en del innbo. Vi holder vakt fordi vi frykter at det kan bli en oppblomstr­ing av brannen, det er ren prosedyre, forklarer Helland.

 ??  ?? VAKT: Utryknings­leder Ole Helland fra Laksevåg brannstasj­on forteller at brannmanns­kapene holder vakt utenfor boligen som brant for å forhindre at brannen blusser opp igjen.
VAKT: Utryknings­leder Ole Helland fra Laksevåg brannstasj­on forteller at brannmanns­kapene holder vakt utenfor boligen som brant for å forhindre at brannen blusser opp igjen.
 ??  ?? SKREMMENDE OPPLEVELSE: Piotr Wojtkiewic­z bor i leilighete­n i 2. etasje der vinduet står åpent.
SKREMMENDE OPPLEVELSE: Piotr Wojtkiewic­z bor i leilighete­n i 2. etasje der vinduet står åpent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway