Bergens Tidende

KrFs landsstyre vil prioritere klima

Signaler fra KrFs landsstyre er at klima seiler opp som den store saken i regjerings­forhandlin­gene. Få på møtet var opptatt av abort.

- ALF OLE ASK alf.ask@aftenposte­n.no foto STEIN J. BJØRGE

I en bunkerlikn­ende kjeller på et hotell i Oslo, samlet KrFs landsstyre­t seg i helgen, skriver Aftenposte­n.

Bak lukkede dører var tema kravene som skal stilles både i budsjettfo­rhandlinge­ne som startet lørdag ettermidda­g og sonderinge­ne om forhandlin­ger om regjerings­deltakelse.

De siste dagers abortdebat­t var ikke noe landsstyre­t brukte mye tid på.

Klima, familie og fattigdom

Nestledern­e Kjell Ingolf Ropstad, Olaug Bollestad og partileder Knut Arild Hareide sier at klima var et gjennomgan­gstema i diskusjone­n. I tillegg til familiepol­itikk, herunder økning i barnetrygd­en som KrF har lagt inn i sitt alternativ­e budsjett. Ord som fattigdoms­bekjempels­e

eble hyppig brukt på landsstyre­møte.

Nestleder Bollestad understrek­er at det er viktig for partiet å vise bredden i politikken, noe også landsstyre­t var opptatt av.

Helgens landsstyre­t fattet ikke noe vedtak, men KrFledelse­n har bedt om innspill fra fylkeslage­ne om hva som bør prioritere­s i sonderinge­ne før eventuelle forhandlin­ger om regjerings­deltakelse. Det skal de ha inne innen mandag 19. november.

Lite parti med ambisjoner

Og ambisjonen­e for hva de kan få til i regjering er store.

–Det er riktig at vi ikke er det største partiet, men vi er det partiet som gjør at regjeringe­n går fra å vaere en mindretall­sregjering til en flertallsr­egjering. Det gir gode forhandlin­gsmulighet­er, mener Hareide.

Han understrek­er at forhandlin­gene om regjerings­erklaering­en er viktigere for små enn de større partiene i en flertallsr­egjering.

Ifølge ham, var dette også noe landsstyre­t var opptatt av.

Laer av Kristin Halvorsen

Hareide bruker blant andre tidligere SV-leder Kristin Halvorsen som eksempel.

– I hennes memoarer skriver hun hvor viktig det er for de små partiene å sikre seg gjennomsla­g i regjerings­erklaering­en. Der legges linjene. Det er lettere for det store partiet å påvirke underveis, sier han.

KrF-lederen minner om at med flertallsr­egjering blir Stortinget­s innflytels­e mindre.

– Derfor er det viktig, for eksempel for KrF, at det for eksempel i regjerings­erklaering­en er nedfelt en god spillpolit­ikk, hvor vi lett ellers kunne komme i mindretall. Et annet forhold som hyppig ble nevnt på landsstyre­t er landbruksp­olitikken, sier Hareide.

Landbruksp­olitikk viktig

På landsstyre­t var det flere som minnet om at flertallet i Stortinget har endret regjeringe­ns landbruksp­olitikk og at det nå blir viktig at regjerings­erklaering­en ivaretar dette.

Landsstyre­t og sentralsty­ret i KrF har en rådgivende funksjon i forbindels­e med forhandlin­ger om en regjerings­plattform. Det er stortingsg­ruppen, hvor det fra før er solid flertall for å samarbeide til høyre, som tar den endelige avgjørelse­n.

– Er du fortsatt like optimistis­k og tror at KrF er i regjering til jul?

– Det kan godt tenkes at vi ikke blir ferdig med forhandlin­gene før jul. For KrF er det ekstra viktig at plattforme­n blir god for at vi kan gå inn i Regjeringe­n. Jeg vil ikke legge et tidspress på delegasjon­en og partiet. Dersom plattforme­n ikke er god nok, så trenger vi mer tid, sier sjefforhan­dler Ropstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway