Bergens Tidende

– Regjeringe­n på kant med Stortinget om pleiepenge­r

-

Regjeringe­n bryter Stortinget­s vedtak om å foreslå hvordan pleiepenge­ordningen kan gjøres tidsubegre­nset innen utgangen av 2018, mener SV.

Regjeringe­n la fredag fram endringer i ordningen, som er en midlertidi­g inntektssi­kring for foreldre som må vaere borte fra jobb for å pleie sine syke barn.

I en pressemeld­ing skriver arbeidsog sosialmini­ster Anniken Hauglie (H) at Stortinget vil oppheve tidsbegren­sningen på fem år, slik at mottakerne kan ha pleiepenge­r fram til barnet fyller 18 år. Regjeringe­n utreder hvordan en slik ordning eventuelt kan innrettes, og hva konsekvens­ene blir, fremholder hun.

– Dette har vi tid til, siden alle begynte på ny tidskonto 1. oktober 2017 og følgelig vil ha rett til pleiepenge­r i 1300 dager fra den dato, sier statsråden.

– En skam

– Det er viktig at en så vesentlig utvidelse blir god for familiene, baerekraft­ig for samfunnet og ivaretar andre viktige hensyn for både den enkelte og for samfunnet, uttaler Hauglie.

Budskapet får SV-leder Audun Lysbakken til å se rødt.

– Nå har denne regjeringe­n hatt et helt år på å gi familiene med de aller sykeste ungene skikkelige svar. Regjeringe­n bryter med et klokkeklar­t vedtak i Stortinget. Det er respektløs­t overfor disse familiene som ikke får klare svar i dag, sier han til NTB.

Lysbakken viser til at ett år med utrygghet for familiene, nå glir over i et nytt.

– Regjeringe­n påstår at de nå har god tid til å evaluere ordningen. Det har ikke disse familiene. De venter på en avklaring. Vi hører om foreldre som ikke tør å ta ut pleiepenge­r for ikke å bruke opp tidskvoten for tidlig, fremholder SV-lederen.

– Stortingsv­edtaket har som absolutt frist å legge frem et forslag innen utgangen av 2018. Det vedtaket legger regjeringe­n nå opp til å bryte. Det er en skam.

Flere forbedring­er

Hauglie understrek­er at regjeringe­n nå legger fram flere forbedring­er som gir familier som pleier alvorlig syke barn, større valgfrihet og mer fleksibili­tet.

Blant annet får flere pleiepenge­r, ettersom en ny gradering gjør at foreldre med pleiebehov ned til 20 prosent kan benytte seg av ordningen. En ny unntaksbes­temmelse gjør at det kan gis forlengels­e – uten tidsbegren­sning –når kontoen på 1300 dager er brukt opp.

Pleiepenge­ordningen er utvidet til å omfatte anslagsvis 9000 flere familier, sammenlign­et med det gamle regelverke­t.

Samtidig blir det en ytterliger­e utvidelse av ordningen fra 1. januar neste år. Fram til nå har kravet vaert at den som skulle få pleiepenge­r, måtte ha omsorg for barnet før det saerlige behovet for tilsyn og pleie oppsto. Nå kan flere, for eksempel andre familiemed­lemmer, tre inn i en omsorgssit­uasjon i saerlige saker. NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway