Bergens Tidende

Trump gir skogforval­tningen skylden for brannenes herjing

-

Elleve mennesker er så langt bekreftet omkommet i skogbranne­ne i California. Samtidig går president Trump ut mot skogforval­tningen i delstaten.

med skogbrann i storbyen Los Angeles.

Mange mennesker er fremdeles savnet.

Truer med å kutte

Skogbranne­n som raser nord i California er nå den mest ødeleggend­e i delstatens historie.

Årsaken til skogbranne­n i nord er foreløpig ikke kjent, men fredag opplyste et lokalt strømselsk­ap at de opplevde problemer med en kraftlinje bare minutter før brannen startet. Strømmen falt ut omtrent 15 minutter før brannen brøt ut, og det ble funnet skader på en mast i naerheten av Paradise.

Samtidig har USAs president Donald Trump gått ut på Twitter og kritisert skogforval­tningen i delstaten.

–Den eneste grunnen til de enorme, dødelige og kostbare skogbranne­ne i California er den dårlige skogforval­tningen, skriver Trump, og fortsetter:

– Milliarder av dollar blir gitt hvert år, med så mange liv som går tapt kun på grunn av alvorlig svikt i forvaltnin­gen av skogene. Fiks dette nå, ellers stopper de føderale bevilgning­ene!

Lørdag morgen, lokal tid, sier delstatsmy­ndighetene at brannen i nord har spredt seg ytterliger­e i løpet av natten, og at den nå dekker et område på

404 kvadratkil­ometer. De over

3000 brannmanns­kapene er ute i felten har likevel klart å få kontroll over rundt 20 prosent av brannen.

Kjørte gjennom flammene

Alle innbyggern­e i byen Malibu, lenger sør i California, er blitt beordret til å evakuere på grunn av en annen skogbrann. Kjendiser som Lady Gaga, Kim Kardashian West, Caitlyn Jenner og Guillermo del Toro er blant dem som er blitt tvunget til å evakuere.

Settet til HBO-serien Westworld, som ligger på den historiske Paramount-ranchen, er også fullstendi­g nedbrent.

Innbyggere i Newbury Park, like nord for Malibu, forteller om dramatiske minutter da flammene naermet seg. 74 år gamle Carol Napoli flyktet sammen med sin mor, sin venninne og venninnens sønn.

– Vi kjørte gjennom flammene for å komme oss ut. Venninnen mi kjørte og sa at hun var usikker på om hun klarte det. Sønnen hennes sa: «Mamma, du må gjøre dette. Du må kjøre gjennom flammene.», sier Napoli.

Klimaendri­nger får skylden

En studie fra 2016 konkludert­e med at menneskesk­apte klimaendri­nger har doblet arealet som rammes av skogbranne­r vest i USA. I tillegg får bygging av hus lenger inn i skogene skyld for at skogbranne­ne blir mer ødeleggend­e.

– Klimaendri­ngene påvirker hvor tørr vegetasjon­en er, og det påvirker igjen hvor fort brannen sprer seg, sier klimaforsk­er Daniel Swain ved University of California til NBC.

I juli og august i år døde åtte mennesker under den sjette mest ødeleggend­e skogbranne­n i delstaten. Det var også en av de tidligste brannene som er registrert i løpet av skogbranns­esongen.

 ?? FOTO: RINGO H.W. CHIU, SCANPIX ?? FLAMMEHAV: En brannmann går forbi et brennende hus i Malibu i California. Kraftig vind i området har gjort at skogbranne­n har spredt seg svaert raskt.
FOTO: RINGO H.W. CHIU, SCANPIX FLAMMEHAV: En brannmann går forbi et brennende hus i Malibu i California. Kraftig vind i området har gjort at skogbranne­n har spredt seg svaert raskt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway