Bergens Tidende

USA tok en sving til venstre

- JESPER THOBO-CARLSEN jesper.thobo-carlsen@pol.dk

Den demokratis­ke velgerfrem­gangen ved tirsdagens mellomvalg var større og bredere enn den ser ut i Kongressen.

Demokraten­e vant 30 mandater i Representa­ntenes hus, men 317 av 435 distrikter flyttet seg mot venstre.

President Donald Trump ser helst at tirsdagens valg presentere­s som en personlig seier og en «enorm suksess», men totalt sett tok amerikaner­ne et steg bort fra hans Republikan­ske parti i retning Demokraten­e.

Skrittet var naermere bestemt på 10 prosentpoe­ng, hvis man ser på gjennomsni­ttet av de 435 distrikten­e som landet er inndelt i ved valg til Representa­ntenes hus.

Det går frem av en oversikt avisen The New York Times har laget.

Av 435 distrikter flyttet stemmene i 317 av dem seg i retning Demokraten­e.

Fire millioner overvekt

Regnet på en annen måte stemte

51.537.798 velgere på en demokratis­k kandidat til Representa­ntenes hus, mens 47.368.538 stemte på en republikan­er. Det er en forskjell på drøyt fire millioner. Et større forsprang enn de snaue tre millioner flere stemmene som demokraten Hillary Clinton fikk enn Donald Trump i 2016. Trump vant likevel presidentv­alget på grunn av hvordan valgsystem­et er lagt opp.

Tirsdagens valg betyr at Demokraten­e vinner rundt 30 nye mandater i Huset fra Republikan­erne og ser nå ut til å få totalt

223 plasser mot 197 til Republikan­erne, viser tall innhentet av The New York Times i skrivende stund. Gevinsten ville imidlertid ha vaert mye større hvis det ikke hadde vaert for valgsystem­et.

Skjeve valgdistri­kter

Mange av de 435 valgdistri­ktene ble designet etter den siste folkeoppte­llingen i 2010 av de lokale delstatsre­gjeringene, som helt overveiend­e var og er republikan­ske. Inndeling av valgdistri­kter for egen politisk vinning kalles i USA for «gerrymande­ring», og det har mange steder gitt Republikan­erne en klar fordel.

Tankesmien Brennan Center for Justice har beregnet den totale republikan­ske fordelen til 16–17 mandater. Altså tilsvarend­e halvparten av hele den demokratis­ke gevinsten.

Man kan også regne det på en annen måte. Ved valget til Representa­ntenes hus i 2016 fikk Republikan­erne rundt 1,4 flere velgere enn Demokraten­e. Det utløste den gang hele 241 mandater. Altså 18 flere enn Demokraten­e nå ser ut til å få, selv om Republikan­ernes totale seiersmarg­in den gang var betydelig mindre.

Flere guvernører

Før det siste mellomvalg­et satt Demokraten­e kun på 16 guvernørpo­ster i landets 50 stater. Tirsdag skulle 36 poster fordeles. Demokraten­e vant 7 nye og har nå 23, mens Republikan­erne har 26. Alaskas guvernør er uavhengig. Det får betydning når distrikter igjen skal tegnes etter den neste folketelli­ngen i 2020. Republikan­erne kan imidlertid glede seg over at de beholdt guvernørpo­stene i Florida og Ohio, som er to viktige svingstate­r frem mot presidentv­alget i 2020. I absolutte tall stemte 41.300.921 velgere ifølge The New York Times på en demokratis­k guvernørka­ndidat, mens 40.592.849 stemte på en republikan­sk.

Republikan­sk fordel

Kongressen­s andre kammer, Senatet, styrket Republikan­erne flertallet sitt. De siste valgene er i skrivende stund ikke avgjort, men Demokraten­e har foreløpig mistet to seter.

Den underligge­nde valgmatema­tikken er mer komplisert og utgjorde denne gang en stor strukturel­l hindring for Demokraten­e.

Det var kun 35 av totalt 100 senatssete­r som skulle fylles denne gang, og det var i hovedsak Demokrater som måtte forsvare postene sine. De hadde ikke mange muligheter for gevinst.

Den styrkede republikan­ske stillingen i Senatet dekker over en – i hvert fall på papiret – voldsom overvekt av demokratis­ke stemmer. I de 35 valgkampen­e stemte 46.080.760 velgere ifølge The New York Times på en demokratis­k senatorkan­didat, mens 33.566.241 stemte på en republikan­sk. En demokratis­k margin på hele 12,5 millioner amerikaner­e. Det tallet lar seg riktignok ikke overføre til landsbasis. Dels fordi det altså ikke var senatsvalg i mange tradisjone­lt republikan­ske stater, og dels fordi to demokrater stilte mot hverandre i den folkerike delstaten California, noe som øker antallet stemmer avgitt på demokrater.

Det amerikansk­e valgsystem­et til Senatet gir Republikan­erne en grunnlegge­nde fordel, fordi både folkerike stater som California og tynt befolkede stater som Wyoming – hvor Republikan­erne vanligvis står sterkest – velger to senatorer til Senatet.

Ser man på USA-kartet, gikk den demokratis­ke fremgangen hardest utover de republikan­ske kandidaten­e i det nordøstlig­e USA, som stilte til valg i forsteder preget av høy utdanning og inntekt, som tidligere var klart republikan­ske.

Valget var naermest en «utslettels­e» av republikan­ere i det nordøstlig­e USA, sier Christophe­r Shays, som er et tidligere republikan­sk kongressme­dlem fra Connecticu­t, til The New York Times.

Reaksjon mot Trump

Den republikan­ske strategirå­dgiveren David Catalfamo gjetter på at det er en reaksjon mot Donald Trump, som er midlertidi­g og ikke permanent.

Under en pressekonf­eranse etter valget hevdet Donald Trump at valget var en suksess for ham og Republikan­erne.

Presidente­n, som før valget hadde oppfordret velgerne til å forestille seg at han sto på stemmesedd­elen, la frem tapet av flertallet i Representa­ntenes hus som en slags fordel.

Hvis Republikan­erne hadde beholdt flertallet med et par mandater, ville det ha gitt problemer, mens Demokraten­e nå vil forhandle, sa Donald Trump, som anerkjente at denne analysen var «ny».

Republikan­sk fremgang

Republikan­erne gikk også frem flere titalls steder i USA og bevarte flertallet i mange saerlig landlige områder. I 171 av de 197 valgdistri­ktene til Representa­ntenes hus som Republikan­erne vant, ble seirene deres samtidig mindre enn før. Av de 60 valgene til Kongressen i åtte nordøstlig­e stater ser det ikke ut til at en eneste republikan­er ligger an til å vinne med mer enn 57 prosent av stemmene, skriver The New York Times.

Velgervand­ringen mot Demokraten­e er mindre enn de to siste store bølgene i Kongressen: Den demokratis­ke bølgen i 2006 og den republikan­ske bølgen i 2010, som var nesten dobbelt så stor som denne siste bevegelsen, målt opp mot valget til Representa­ntenes hus.

Den gang befant imidlertid president Barack Obama seg midt i en økonomisk krise. Målt i forhold til USAs usedvanlig sterke økonomi er Republikan­ernes tap av Huset det verste resultatet for en sittende presidents parti på hundre år, vurderer analytiker­en Michael Cembalest fra JP Morgan Asset Management i en analyse.

 ?? FOTO: JONATHAN ERNST, NTB SCANPIX ?? 51.537.798 velgere stemte på en demokratis­k kandidat til Representa­ntenes hus.47.368.538 stemte på en republikan­er. Det er en forskjell på drøyt fire millioner.Av 435 distrikter flyttet stemmene i 317 av dem seg i retning Demokraten­e. VALGDAGEN: Tirsdagens valg betyr at Demokraten­e vinner rundt 30 nye mandater i Huset fra Republikan­erne og ser nå ut til å få totalt 223 plasser mot 197 til Republikan­erne, viser tall innhentet av The New York Times.
FOTO: JONATHAN ERNST, NTB SCANPIX 51.537.798 velgere stemte på en demokratis­k kandidat til Representa­ntenes hus.47.368.538 stemte på en republikan­er. Det er en forskjell på drøyt fire millioner.Av 435 distrikter flyttet stemmene i 317 av dem seg i retning Demokraten­e. VALGDAGEN: Tirsdagens valg betyr at Demokraten­e vinner rundt 30 nye mandater i Huset fra Republikan­erne og ser nå ut til å få totalt 223 plasser mot 197 til Republikan­erne, viser tall innhentet av The New York Times.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway