Bergens Tidende

Jenter ut av pasningssk­yggen

-

En seminardag for kvinnelige fotballspi­llere mellom 14 og 17 år.

Arrangeres av NFF Hordaland.

Ble lørdag gjennomfør­t for andre gang.

Målet er å vise spillerne de ulike muligheten­e de har innen fotballen ved hjelp av stands og foredrag fra kvinnelige spillere, dommere, trenere og klubbleder­e fra Hordaland.

QQQQ(17) og Maren Hatletvedt (18) at de har merket effekten av.

– Det første halvåret som rekruttdom­mer følte jeg meg litt alene. Jeg kjente ingen, for jeg gikk på kurset alene. Men så ble det flere jentesamli­nger og møter og happenings som vi deltok på sammen, og så har nettverket innenfor jentedømmi­ng utvidet seg, forteller Gneist-dommeren Kroondijk.

Hun har vaert rekruttdom­mer i ett år, og ledet aldersbest­emte kamper for gutter og jenter og vaert linjedomme­r i 3. divisjon kvinner og 5. divisjon menn.

For Nemati, som har dømt på rekruttniv­å i to år, har det utvidede nettverket av kvinnelige dommere gjort det enklere å møte kritikk og motgang.

–Det er veldig normalt å få usaklig kritikk, men når du har veileder med deg som forteller deg hva du er flink på, så motiverer det deg til å fortsette. Og så har du andre dommere som du kan snakke med. Det viser at du ikke er alene, forteller hun.

Belønnet med cupfinale

Lørdag holdt de to unge dommerne foredrag om året som rekruttdom­mere, samtidig som de sto på stand i håp om å lokke til seg nye kolleger.

I fjor skrev 50 seg opp som interesser­te i dommergjer­ningen, og 25 av dem deltok senere på kurs.

18 år gamle Hatletvedt har vaert med i dommergame­t litt lenger enn sine to kolleger. I år har hun dømt i 3. divisjon kvinner og gutter 19, samtidig som hun har vaert linjedomme­r i 4. divisjon menn og 1. divisjon kvinner. 30. november skal hun dømme NM-finalen for jenter

16 mellom Herd og Kolbotn i Telenor Arena.

Hatlevik har et klart mål om å bli dommer på toppnivå, men begynte egentlig fordi hun ville ha litt lommepenge­r.

– Men så var det morsomt, så da fortsatte jeg, forteller hun.

Therese Kvalvåg, som har ansvaret for å følge opp de kvinnelige dommerne i Hordaland, håper hun får se Hatlevik eller noen andre fra kretsen dømme på toppnivå i Norge, og kanskje også internasjo­nalt. Det har ikke skjedd siden Signe Kvalsvik Rydland dømte på øverste nivå for noen år siden.

Vil styrke miljøet

Veien mot det målet mener Kvalvåg går gjennom å bygge opp et så sterkt miljø som mulig av kvinnelige dommere i Hordaland.

–Det første målet mitt er å danne miljøet og ha en god jentegrupp­e som treffer hverandre og pusher hverandre, forteller hun.

Kvalvåg begynte i jobben i desember, og har hovedsakel­ig ansvaret for at alle de kvinnelige rekruttdom­merne følges opp godt nok gjennom sesongen. Det er spesielt viktig for å sørge for at de yngste og ferskeste fortsetter, mener hun.

– Når man først begynner som dommer, så er alle utrygge og usikre. De vet ikke helt hva de har sagt ja til, og hvis du ikke har noen som forteller dem at dette gikk bra, så tror de ikke at det gikk bra, sier hun.

Dette gjelder både for gutter og for jenter. Men når kun én tiendedel av de 400 dommerne i Hordaland er kvinner, tror Kvalvåg det å også ha rene jentekurso­g samlinger også er viktig. Det tror hun senker terskelen for å delta aktivt på kursene, samtidig som de styrker det sosiale miljøet blant jentene.

–Å bygge et kvinnelig miljø med dommere gjør at flere vil vaere med, fordi det er kanskje ikke alle som liker seg like godt i et miljø med bare menn. Det er viktig at vi også bygger opp den kvinnelige andelen, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway