Bergens Tidende

Mobil-selskaper må gjøre godt, ikke bare tjene penger

- KARSTEN SOLBERG

Har arbeidet frivillig med sikkerhets­tiltak på Gullfjelle­t i over 40 år I SNART 90 ÅR har frivillige jobbet gratis med å sikre ferdselen i Gullfjells­området, først ildsjelen Anton Berge og siden 1947 av Stiftelsen Redningshy­tten på Gulfjellet som videreført­e Berges arbeid. Sikringen består blant annet av to redningshy­tter og tre sammenheng­ende varderekke­r på vel fire mil. Langs varderekke­ne er det en rekke kjelkehus og metalltrom­ler med redningsut­styr.

Men mobildekni­ngen kan ikke stiftelsen finansiere. I 2016 tok stiftelsen derfor opp spørsmålet om mobildekni­ng på sentrale deler av Gullfjelle­t med Bergen kommune.

Bedre mobildekni­ng vil vaere et supplement til de sikkerhets­tiltakene som allerede er etablert på Gullfjelle­t. Spesielt på den knapt fire kilometer lange strekninge­n mellom Osevann og Redningshy­tten, hvor de fleste turgåerne på Gullfjelle­t går. På fine dager kan det her vaere cirka 1000 personer.

ET MOBILSELSK­AP, enten alene eller sammen med Bergen kommune, må finansiere denne utbygginge­n. I Norge er det bare Telenor og Telia som har landsdekke­nde mobilnett. Telia har inngått avtale med grunneiern­e på Gullfjelle­t om nødvendige rettighete­r til oppføring av basestasjo­n. Telia vil imidlertid ikke benytte seg av disse rettighete­ne, fordi utbygginge­n etter selskapets oppfatning vil bli for kostbar.

På Bergen kommune sin anmodning har Telenor gitt et kostnadsov­erslag for basestasjo­n på ca. 2,5 millioner kroner. En slik investerin­g mener mobilselsk­apene ikke er «forretning­smessig lønnsom».

SELV OM MOBILOPERA­TØRENE har som formål å tjene penger, må de også ha en tanke om sin virksomhet ut over det. De bør ikke bare gjøre det godt, men også gjøre godt. Ett reddet liv er mer verd enn det nevnte pengebeløp­et.

Mobilselsk­apenes bidrag bør materialis­eres før det skjer enda flere dødsfall, hvor det i ettertid kan reises spørsmål om livet kunne vaert reddet om nødetatene var blitt varslet tidligere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway