Bergens Tidende

Familienes ensomme kamp

-

I virkelighe­ten er det ikke snakk om en diskrimine­rende abortlov, men et samfunn som i mange tilfeller diskrimine­rer foreldre til barn med funksjonsn­edsettelse­r.

til at pleiepenge­r reduseres til 66 prosent av lønnen etter 260 dager. Etter press fra ulike foreninger og et representa­ntforslag fra SV i oktober samme år, ble det vedtatt en endring av den nye loven.

Det kan i den forbindels­e vaere verdt å minne Kjell Ingolf Ropstad på at det var hans nye regjerings­partnere som stemte imot representa­ntforslage­t, som hadde som formål å sikre økonomisk trygghet til foreldre med barn med alvorlige funksjonsn­edsettelse­r. Så et betimelig spørsmål er hva en ny regjering faktisk vil tilby foreldre til barn med alvorlig funksjonsn­edsettelse.

JEG HAR MØTT de unge foreldrene som nylig har fått påvist alvorlig og muligens livstruend­e helsetilst­and hos sitt barn, og som blir møtt av et overrasken­de lite koordinert helsevesen. I mange tilfeller er de aktuelle tjenestene og rettighete­ne lovfestede, men det gjør dem ikke nødvendigv­is tilgjengel­ig av den grunn. Representa­ntene for Nav, habiliteri­ngstjenest­e, pedagogisk-psykologis­k tjeneste er ikke å finne, og ansvarsgru­pper og individuel­le opplaering­splaner er ikke noe som på mirakuløst vis åpenbarer seg for disse foreldrene.

JEG HARE OGSÅ MØTT foreldrene i 50-årene, der barnet er blitt 18 år og bor i bofelleska­p. Hverdagen deres er fortsatt preget av stadige skuffelser i møte med instanser som skal vaere til hjelp og tilrettele­gge for en meningsful­l hverdag for deres nå voksne barn. Det har hatt sin pris for både parrelasjo­n, søsken og familiesys­temet som helhet. Det ene foreldrepa­ret satte tydelig ord på dette i mitt første møte med dem: Vi er ikke en familie med et handikappe­t barn, vi er en handikappe­t familie.

I virkelighe­ten er det ikke snakk om en diskrimine­rende abortlov, men et samfunn som diskrimine­rer foreldre til barn med funksjonsn­edsettelse, og på brutalt vis frarøver dem ressurser som deres barn sårt hadde trengt.

DET ER FØRST GJENNOM omfattende hjelpeordn­inger og avlastning­smulighete­r vi som samfunn gir et tydelig signal på at barn med funksjonsn­edsettelse og deres foreldre og familier er like mye verd som alle andre barn og deres familier. En slik trygghet er avgjørende for både nåvaerende og kommende foreldre.

Så kjaere Kjell Ingolf Ropstad, Erna Solberg og øvrige politikere: La oss våge å spørre hvorfor foreldre velger å ta abort i de tilfeller som omtales av paragraf 2C. Som anonym kvinne skriver: Ansvaret for mangfoldet må plasseres på samfunnets skuldre og ikke kvinners.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? LYTT: De siste dagene har flere kvinner tatt ordet, blant dem mødre til et annerledes barn. Nå er tiden for å lytte til deres historier, skriver innsender.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX LYTT: De siste dagene har flere kvinner tatt ordet, blant dem mødre til et annerledes barn. Nå er tiden for å lytte til deres historier, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway