Bergens Tidende

Protestert­e mot å få Europas største vindkraftv­erk i Stølsheime­n

- HILDE HEIAN hilde.heian@bt.no foto TOR HØVIK

540 personer møtte søndag opp til en støttemars­j for Stølsheime­n.

Det er ønsket til selskapet Norsk Vind Energi AS om å bygge 300 vindturbin­er i Stølsheime­n og fjellområd­er i Masfjorden og Lindås, som har fått folk til å mobilisere.

– Folk er opprørte

– Mange sier at de ikke ante hva som er i ferd med å skje. Folk er opprørte, og veldig engasjerte, sier Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag.

Naturvernf­orbundet og Bergen og Hordaland Turlag har engasjert seg kraftig mot planene for det som kan bli en gigantisk vindkraftu­tbygging.

– Det er snakk om opp mot 250 meter høye vindturbin­er som lager masse lyd og beveger seg. For hver av turbinene må man sprenge ut en halv fotballban­e og bygge en femseks meter bred grusvei på 800 meter. Dette er industri og har ingen ting med friluftsli­v å gjøre, sier Ødven.

Hun hevder at vinterstid vil det vaere livsfarlig å bevege seg i området, dersom det er is på rotorblade­ne og vindkast får isen til å løsne.

– Verdien av urørt natur blir ikke sett på som en reell verdi. Det betyr utrolig mye at folk støtter oss, og dette vekker et enormt engasjemen­t, sier Ødven.

– Stølsheime­n er i fare

De 540 som marsjerte mot å få Europas største vindkraftv­erk i Stølsheime­n, møttes nedenfor Dyrkolbotn fjellstove, der Synnøve Kvamme holdt appell.

Den fungerende daglig lederen i Naturvernf­orbundet Hordaland konstatert­e at store deler av Stølsheime­n er i fare og advarte mot å rasere Stølsheime­n.

Utbyggings­planene karakteris­erer Kvamme som vanvittige.

Hun viser til at det bare i Hordaland er fire store områder som nå er under lupen til NVE, som har fått i oppdrag av Stortinget å finne egnede områder for vindindust­ri i stor skala.

– Totalt har vi nå 468 vindturbin­er i hele Norge. Det sier litt om hvilke dimensjone­r det her er snakk om. Når en turbin er mer enn 150 meter høy, skal den også ha et skarpt blitsaktig lys som blinker hele tiden med tanke på flysikkerh­eten, sier Kvamme.

Hun forteller videre at de 55 vindturbin­ene på Fitjar til sammenlikn­ing er ca. 130 meter høye og at det i SørNorge bare er fire prosent igjen av villmarksp­reget natur.

– En oase

– Heldigvis har vi fremdeles igjen noen oaser med natur med et urørt preg, og Stølsheime­n er en slik oase, sa Kvamme til de fremmøtte.

Den halvannen timer lange protestmar­sjen gikk rundt Botnavatne­t. Etterpå var det samling i Dyrkolbotn fjellstove, der Helene Ødven fortalte om konsekvens­ene av vindkraftu­tbygging i fjellet.

– Klimaretor­ikk blir brukt for å rettferdig­gjøre en storstilt industriut­bygging. Men folk finner seg ikke i dette. Stølsheime­n har vaert friluftsli­vsområde for folk i generasjon­er, sier Ødven.

 ??  ?? UT PÅ TUR: Vindturbin­planene fikk mange til å legge søndagstur­en til Dyrkolbotn.
UT PÅ TUR: Vindturbin­planene fikk mange til å legge søndagstur­en til Dyrkolbotn.
 ??  ?? RASERING: Synnøve Kvamme fra Naturvernf­orbundet Hordaland advarte mot å rasere Stølsheime­n.
RASERING: Synnøve Kvamme fra Naturvernf­orbundet Hordaland advarte mot å rasere Stølsheime­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway