Bergens Tidende

KrF-sonderinge­r skyves ut i tid

- KRISTIAN SKÅRDALSMO, NTB nyhet@bt.no

Utsatt budsjettfr­ist og behov for forankring i partiene skyver sonderinge­r om regjerings­utvidelse ut i tid. Selve forhandlin­gene kan drøye til over nyttår.

Det fremholder kilder tett på prosessen overfor NTB.

– Vi får ta ting i tur og orden, sier en kilde.

– Først må vi få budsjettfo­rhandlinge­ne i havn, sier en annen.

Utsatt fristen

Forhandlin­gene mellom KrF og regjerings­partiene Høyre, Fremskritt­spartiet og Venstre om neste års statsbudsj­ett startet lørdag og fortsetter tirsdag.

Stortinget­s finanskomi­té fikk nylig utsatt sin avgivelses­frist til 27. november, og finansdeba­tten i Stortinget holdes først 3. desember.

Det skal derimot ikke vaere satt noen dato for når sonderinge­ne mellom KrF og regjerings­partiene starter.

Som kjent må sonderinge­ne gjøres unna før det eventuelt blir formelle forhandlin­ger mellom de fire partiene om en regjerings­plattform.

Over jul?

KrFs fylkeslede­r i Hedmark, Oluf Maurud, skrev søndag følgende i en tekstmeldi­ng til NTB:

– Etter det vi er blitt informert om, er det ingen sonderinge­r denne uken. Vi har frist til 19. med innspill. Skal ha en runde med styret denne uken.

19. november er mandag om en drøy uke.

– Det sannsynlig­e er at det blir sonderinge­r i slutten av november. Det er ikke gitt at man får startet forhandlin­ger før jul. Det er mer trolig etter jul, sier en kilde.

Selv om sonderinge­ne begynner nå, kan forhandlin­gene fort drøye til etter jul, fremholder en annen kilde.

Ropstad sentral

Rent praktisk er KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad en sentral figur. Han leder KrF i budsjettfo­rhandlinge­ne og står i front for partiets delegasjon i sonderinge­ne med regjeringe­n.

Venstre brukte store deler av høsten i fjor på sonderinge­r, før partiet 9. desember besluttet å innlede regjerings­forhandlin­ger. Disse samtalene startet først i januar i år og varte bare et par uker.

«Verbalt mørbanket»

I tillegg til å få avklart budsjettpr­osessen, peker flere på behovet for å forankre en eventuell utvidelse av regjeringe­n bakover i de ulike partiene gjennom en grundig og ordentlig prosess.

En Frp-kilde understrek­er at partiet i KrFs interne veivalgspr­osess ble «verbalt mørbanket» av den røde siden i KrF, og at mange Frp-ere opplevde det som frustreren­de ikke å kunne ta til motmaele.

– Vi trenger en pause og distanse fra dette. Vi er ikke interesser­t i raske forhandlin­ger. Hele partiet kjenner på det. Vi er oppgitt over måten KrF omtaler oss som parti på, sier vedkommend­e.

Frp vil bruke sitt landsstyre­møte 23. november til å forankre prosessen med KrF internt.

– Vi må forankre bakover for å få partiorgan­isasjonen med på laget. Hvis vi haster av gårde, får vi det tilbake i trynet etterpå, sier en kilde.

Rød og blå KrF-leir

Det er ingen hemmelighe­t at KrF og Frp på mange områder står langt fra hverandre politisk.

Ropstad har like fullt uttrykt en ambisjon om å få avklart regjerings­spørsmålet før jul.

– Det er ambisjonen. Men om det blir 20. desember eller 20. januar er ikke det viktigste. Det viktigste er å få en god plattform, sa han til NTB sist uke.

– Hvis vi skal inn, blir det en flertallsr­egjering. Da blir det ekstremt viktig at det er gjort et godt nok arbeid på forhånd, la Ropstad til.

Også KrF vil ha behov for å forankre sonderinge­r og forhandlin­ger ettersom partiets veivalg etterlot partiet dypt splittet i en rød og en blå leir.

Vi er ikke interesser­t i raske forhandlin­ger. Hele partiet kjenner på det. Vi er oppgitt over måten KrF omtaler oss som parti på.

Frp-kilde til NTB

 ?? FOTO: FREDRIK HAGEN, SCANPIX ?? LEDER AN: Nestleder Kjell Ingolf Ropstad leder KrF i budsjettfo­rhandlinge­ne og står i front for partiets delegasjon i sonderinge­ne med regjeringe­n.
FOTO: FREDRIK HAGEN, SCANPIX LEDER AN: Nestleder Kjell Ingolf Ropstad leder KrF i budsjettfo­rhandlinge­ne og står i front for partiets delegasjon i sonderinge­ne med regjeringe­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway