Bergens Tidende

Maeland sterkt imot forslaget om å endre abortloven

-

siden 2013?» – og vist til hennes sitater den gang. Maeland svarer kort på SMS: «Mitt syn på dette er både kjent og uforandret. For øvrig har jeg tillit til at partiledel­sen håndterer de kommende forhandlin­gene på best mulig måte.»

Men hun var ikke den eneste Høyre-toppen fra Hordaland som uttalte seg i den intense debatten.

– Høyre er partiet som tror på enkeltmenn­eskets valg. Forslaget om å endre abortloven mener jeg fratar enkeltmenn­esket det valget, sa davaerende helsebyråd i Bergen, Hilde Onarheim.

– Et samvittigh­etsspørsmå­l

I dag er Onarheim gruppelede­r for Høyre i bystyret. Hun svarer dette på spørsmålet om hun har endret mening:

– Nei, det har jeg ikke. Jeg synes det var godt sagt den gangen. Jeg mener fortsatt at kvinnen må kunne ta det valget selv.

– Hva tenker du om at partiledel­sen nå åpner for å forhandle vekk det flertallet i partiet mener i denne saken?

– Det vil jeg uttale meg om når vi er kommet så langt at det blir en endring eventuelt. Nå får de som sitter sentralt finne en løsning på dette. Vi har en klok statsminis­ter.

– Men er ikke dette en spesiell sak å skulle forhandle om, siden partiledel­sen her er uenig med flertallet i partiet?

– Jeg vil ikke synes så mye om det. Men dette er jo et samvittigh­etsspørsmå­l, og da er man vanligvis fristilt til å stemme det man selv mener i Høyre. Jeg tror vårt syn vil bli godt nok represente­rt. Det er kloke forhandlin­gsledere. De vet hvor flertallet sto den gang.

– Har ment dette i 14 år

Erna Solberg fortalte BT at hun i 14 år hadde ment at abortloven burde endres i den retning forslaget pekte på, og viste den gang som nå til at hun mener ordlyden i loven kan oppfattes diskrimine­rende.

– Det er av hensyn til dem som lever med funksjonsh­emninger og sykdommer som dagens lovtekst sier gir grunnlag for abort. De har behov for å høre at deres liv er verdifullt, sa Solberg.

Det betyr at Solberg i regjerings­forhandlin­gene nå kan få gjennomsla­g for et syn hun har hatt i snart to tiår, men aldri klart å få med seg eget parti på.

– Ikke Høyres politikk

Men reaksjonen­e internt i partiet har vaert såpass sterke at Solberg denne uken måtte moderere uttalelsen­e sine.

– Det er ikke Høyres politikk å endre paragraf 2c i dagens abortlov. Eventuelle endringer i abortloven vil vaere gjenstand for en forhandlin­g mellom fire partier, skrev Solberg på Facebook.

Solberg viser til at hennes utgangspun­kt for å diskutere paragraf 2c i abortloven er at den «oppleves som diskrimine­rende av enkelte grupper, for eksempel de som har Downs syndrom».

– Jeg har sagt vi kan snakke om å fjerne det diskrimine­rende elementet i loven hvis vi samtidig styrker vektleggin­gen av kvinnens situasjon.

 ?? ARKIVFOTO: HÅVARD BJELLAND ?? NEDSTEMT: Erna Solberg og resten av partiledel­sen ble nedstemt av et stort flertall på Høyres landsmøte da de i 2013 foreslo å endre abortloven­s paragraf 2c. En av de mest aktive mot forslaget var nåvaerende kommunalmi­nister Monica Maeland (til høyre). Hun bekrefter overfor BT at hun mener det samme som den gang.
ARKIVFOTO: HÅVARD BJELLAND NEDSTEMT: Erna Solberg og resten av partiledel­sen ble nedstemt av et stort flertall på Høyres landsmøte da de i 2013 foreslo å endre abortloven­s paragraf 2c. En av de mest aktive mot forslaget var nåvaerende kommunalmi­nister Monica Maeland (til høyre). Hun bekrefter overfor BT at hun mener det samme som den gang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway