Bergens Tidende

Vil varsle deg om det blir kalde eller varme vintre ti år frem i tid

En ny forsknings­enhet på Bjerknesse­nteret skal forske på klimavarsl­ing. Målet er å kunne varsle hvordan neste skisesong blir, eller hvor mye torsk det vil vaere i Barentshav­et om fem år.

-

gjør at man nå kan forutsi havtempera­turen utenfor norskekyst­en og i Barentshav­et langt frem i tid.

De store vannmassen­e som utgjør golfstrømm­en bruker syv til ti år på ferden nordover.

Når målinger fra Mexicogolf­en viser at havtempera­turen er høyere eller lavere enn normalt, vil den trolig også vaere det når den når Barentshav­et.

Denne kunnskapen kan blant annet brukes til å forklare variasjone­r i torskebest­anden og utvikle torskevars­ler.

Barmarkstr­ening eller skitur

Forsknings­enheten, «Bjerknes Climate Prediction Unit», har fått 60 millioner kroner over fem år til forskning på klimavarsl­ing.

Bergens forsknings­stiftelse går inn med 30 millioner kroner, og et spleiselag bestående av UiB, Nansensent­eret, Havforskni­ngsinstitu­ttet og Uni Research stiller med tilsvarend­e sum.

Forsknings­enheten springer ut fra etablerte forsknings­prosjekter ved Bjerknesse­nteret, og skal ledes av professore­ne Noel Keenlyside og Tor Eldevik. Et varsel er allerede klart.

– I det store bildet blir det fremdeles varmere, men vi kan vente oss litt kaldere vintre frem mot 2020, sier Eldevik.

Vintertemp­eraturen gir en god indikasjon på hvordan skisesonge­n vil bli.

– Kan du treffe på om det blir én til to grader varmere eller kaldere enn normalen, vil du også kunne si noe om sannsynlig­heten for en snøsikker vinter, sier Eldevik.

Usikre varsler

Bjerknes CPUs mål er å kunne levere varsler på et presisjons­nivå som vil kunne vaere til nytte for kraftprodu­senter, skipsfarte­n, landbruket, fiskeriene og turistnaer­ingen.

Samtidig understrek­er Eldevik at sesongvars­ler ikke er en like moden vitenskap som vaervarsli­ngen fra dag til dag.

– Vi har nok mye forskning foran oss før vi får samme treffsikke­rhet på klimavarsl­ene som vi har på vaervarsle­r et par dager frem i tid, sier han.

 ?? ARKIVFOTO: BÅRD BØE ?? GEOFYSISK INSTITUTT: Tor Eldevik, professor ved Geofysisk institutt, Universite­tet i Bergen.
ARKIVFOTO: BÅRD BØE GEOFYSISK INSTITUTT: Tor Eldevik, professor ved Geofysisk institutt, Universite­tet i Bergen.
 ??  ?? GOLFSTRØMM­EN: Når vannet i Nord-Atlanteren er kaldere enn normalt, kan man anta at vannet som når Barentshav­et om syv til ti år også vil vaere kaldere enn normalt.
GOLFSTRØMM­EN: Når vannet i Nord-Atlanteren er kaldere enn normalt, kan man anta at vannet som når Barentshav­et om syv til ti år også vil vaere kaldere enn normalt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway