Bergens Tidende

Haukeland får landets første senter for kliniske forsøk

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no foto RUNE SAEVIG

– Målet er at flere pasienter skal få delta i utprøving av nye medisiner, sier senterlede­ren.

Styret for Forsknings­rådet har tildelt Haukeland universite­tssjukehus 20 millioner årlig til å bygge opp et senter for klinisk behandling av hjernesykd­ommer.

Hjernesykd­ommer er demens, Parkinson, ALS, MS og andre kroniske lidelser i sentralner­vesystemet.

Kjell-Morten Myhr, overlege på Nevroklini­kken og professor ved UiB, skal lede det nye senteret, som blir et samarbeid mellom universite­tet og sykehuset. Myhr sier tildelinge­n betyr mye for miljøet på Nevroklini­kken.

– Dette er en anerkjenne­lse av det arbeidet vi har gjort over mange år, sier Myhr.

Nevroklini­kken på Haukeland leder den pågående utprøvinge­n av stamcelleb­ehandling av multippel sklerose (MS). Myhr regner med at MS-forskninge­n har veid tungt i konkurrans­en om det nye senteret.

Det nye senteret som får navnet Neuro-Sysmed, får 20 millioner i inntil åtte år, til sammen opptil 160 millioner kroner.

Pasienter fra hele landet

Neuro-Sysmed skal legge

til rette for at pasienter fra hele landet får delta i utprøvende behandling, også i internasjo­nale studier.

Fra de første lovende resultater til et nytt legemiddel eller en ny behandling­smetode er innført, går det mange år og flere runder med pasientfor­søk. Å delta i disse forsøkene kan gi tidligere tilgang til nye medisiner. Men da må legene vite om forsøkene og norske sykehus delta i studiene.

– Målet er å sikre pasientene nye medikament­er og nye behandling­smetoder tidligere enn de ellers vil få. Pasienter med alvorlige hjernesykd­ommer som ALS og demens står i praksis uten noe behandling­stilbud i dag, sier Myhr.

Senteret skal også bistå forskere og legemiddel­industrien med å organisere og administre­re nye studier.

Ønsker flere sentre

Administre­rende direktør JohnArne Røttingen sier Forsknings­rådet har en ambisjon om å etablere tilsvarend­e sentre for andre pasientgru­pper.

– Foreløpig har vi ikke midler til flere sentre, men har foreslått at det bør brukes penger på dette i årene som kommer, sier han og legger til:

– Mens sentrene for fremragend­e forskning har en lang tidshoriso­nt når det gjelder nytte, er dette senteret innrettet for å gi resultater raskere og bety noe mer umiddelbar­t for pasienter.

Prioritere­r hjernefors­kning

Rådet legger stor vekt på at brukergrup­pene skal involveres i planleggin­gen og gjennomfør­ingen av studiene.

– Her snakker vi om kroniske sykdommer der pasientene vil vaere opptatt av hvordan de kan innrette livet sitt og redusere sine plager. Det er ikke gitt at pasientene­s fokus er lik legenes. Derfor er det også viktig å trekke inn brukergrup­pene, sier Røttingen.

Helseminis­ter Bent Høie (H) er glad Forsknings­rådet kan presentere det første senteret for klinisk behandling­sforskning. Nyordninge­n var en bestilling fra regjeringe­n.

Høie skriver i en uttalelse at regjeringe­n prioritere­r hjernefors­kning.

– Dette føyer seg inn i rekken av tiltak som blant annet pakkeforlø­p for hjerneslag, uttaler helseminis­teren.

 ??  ?? NYE MULIGHETER: – Pasienter med alvorlige hjernesykd­ommer som demens og ALS står i praksis uten noe behandling­stilbud, sier Kjell-Morten Myhr, som håper det nye senteret skal gi disse pasientene nye muligheter.
NYE MULIGHETER: – Pasienter med alvorlige hjernesykd­ommer som demens og ALS står i praksis uten noe behandling­stilbud, sier Kjell-Morten Myhr, som håper det nye senteret skal gi disse pasientene nye muligheter.
 ??  ?? MS-FORSKER: Kjell-Morten Myhr har i mange år forsket på behandling av MS. – MS-forskninge­n har antakelig veid tungt i konkurrans­en om å få tildelt senteret, sier han.
MS-FORSKER: Kjell-Morten Myhr har i mange år forsket på behandling av MS. – MS-forskninge­n har antakelig veid tungt i konkurrans­en om å få tildelt senteret, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway