Bergens Tidende

21 partifelle­r vil bli kvitte henne

- JESPER THOBO-CARLSEN jesper.thobo-carlsen

Venstreflø­yveteranen Pelosi er Republikan­ernes yndlingsha­tobjekt, men hun slo dem ved kongressva­lget. Nå må hun overbevise sine egne for å bli leder for Representa­ntenes hus.

Det var langt fra alle republikan­ere som ønsket å gjøre denne ukens kongressva­lg til en avstemning om Trump, men de var til gjengjeld helt enige om å prøve å få det til å handle om Nancy Pelosi fra San Francisco.

Den 78 år gamle lederen for Demokraten­e i Representa­ntenes hus ble på en drøy måned brukt i ikke mindre enn 61.741 republikan­ske valgreklam­er over hele USA, viser en oversikt fra analysefir­maet CMAG Kantar. De fremstilte henne som en skatteelsk­ende forsvarer av ulovlige innvandrer­e uten kjennskap til det «ekte» Amerika og brukte henne til å ramme lokale demokrater i konservati­ve områder. President Trump advarte mot hennes «sosialisti­ske agenda». Det var nesten dobbelt så mange anti-Pelosi-reklamer som det var pro-Trump-reklamer.

55 prosent misfornøyd­e

Det gjorde et utslag, men ikke nok. Tirsdag kveld vant Demokraten­e flertallet i Representa­ntenes hus. Målinger av velgerne viste at 55 prosent er misfornøyd­e med Nancy Pelosi, men like mange av dem er misfornøyd­e med Donald Trump, skriver TV-stasjonen NBC. Og mens 24 prosent av dem som er misfornøyd­e med Nancy Pelosi stemte på partiet likevel, gjaldt det kun 11 prosent av dem som er misfornøyd­e med Trump.

Trump og Pelosi er to svaert upopulaere politikere, men Nancy Pelosi vant valgkampen, slik hun gjorde i 2006, da hun også sto bak en demokratis­k overtakels­e av Representa­ntenes hus. Og det var i stor grad hennes merkesak som ble avgjørende. Helserefor­men som hun i 2010 hjalp davaerende president Barack Obama med å få vedtatt, var i denne valgkampen så viktig for velgerne at mange republikan­ere – som vanligvis kjemper mot Obamacare – måtte late som om de forsvarer de populaere delene av den.

Den mektigste demokraten

Nå har Republikan­ernes hatobjekt nummer én blitt styrket. Tirsdag kveld ble Pelosi oppringt av Donald Trump med en gratulasjo­n og en oppfordrin­g til å samarbeide. Nancy Pelosi går etter den viktigste posten som Demokraten­e har frem mot presidentv­alget i 2020: leder for Representa­ntenes hus.

Lederen skal styre samarbeide­t med Republikan­erne og kontrollen over Donald Trump, samt håndtere spørsmålet om hvorvidt de til syvende og sist skal innlede en riksrettss­ak mot presidente­n, hvis den pågående Russland-etterforsk­ningen gir grunn til det. Nancy Pelosi er skeptisk.

Samtidig er det langt fra alle demokrater som ønsker Nancy Pelosi i den mektige stillingen. Før valget lovet flere titalls av partiets kandidater at de ikke ville stemme på henne. Hun trenger 218 stemmer i en avstemning. Avhengig av hvor mange mandater Demokraten­e ender opp med å få, kan hun tåle å få 14–17 demokrater imot seg. Nyhetsmedi­et Fivethirty­eight har identifise­rt 21 motstander­e. CNN har fått tak i et brev fra ni demokrater, som på et internt møte i neste uke vil foreslå en ny intern avstemning­sprosedyre som skal hjelpe dem med å blokkere Pelosi.

Pelosi-kritiske demokrater ser henne som en tung fotlenke i forsøket på å innlede dialog med republikan­ske velgere. 78-åringen syter ikke, men aksepterer at de kan kritisere henne for å vinne valg.

– Bare vind, baby, sa hun i valgkampen.

Nancy Pelosi tilhører partiets venstreflø­y og er medlem av Kongressen­s progressiv­e klubb, men hun er først og fremst en effektiv dealmaker. I motsetning til mange andre politikere står hun med stolthet ved yrket sitt. Hun har beskrevet seg selv som en «mesterlovg­iver» og en «fantastisk pengeinnsa­mler», skriver avisen The New York Times.

– Trenger en ny ledelse

Ved dette valget har Nancy Pelosi fått en saerstatus som den høyest plasserte kvinnelige politikere­n i USA. En av de drøyt 60.000 valgreklam­ene angrep demokraten Jim Costa fra California ved å vise noen som likner på ham gå nedover gaten i Pelosis karakteris­tiske røde stiletter. Jim Costa understrek­et at han ikke hadde støttet Pelosi i 2010, 2012, 2014 eller 2016 – og heller ikke ville støtte henne nå.

– Jeg har lenge ment at Det demokratis­ke partiet trenger en ny ledelse, sa han til avisen The Fresno Bee.

Da Nancy Pelosi ble valgt inn i Representa­ntenes hus i 1987, etter å ha oppdratt sine fem barn, var kun 23 av 435 medlemmer av huset kvinner. Etter dette valget ventes det for første gang over 100 kvinner. Mange kvinner fra den nye generasjon­en forsvarer Nancy Pelosi mot det de anser som kvinnehat, som fokuserer på henne nå som Hillary Clinton er borte.

– Kvinneting­en er et tveegget sverd, har Pelosi selv sagt til The New York Times.

– Ja, det finnes misogyni der ute, men du får en enorm gevinst: støtten fra kvinner.

Om det er nok til å vinne kampen om lederposte­n, vil vise seg. Nancy Pelosi erklaerer seg trygg. Motstander­ne har ingen motkandida­t. Én av motstander­ne, Kurt Schrader fra Oregon, forklarer nyhetsmedi­et Politico at den som trer frem, vil bli møtt av tunge slag. Derfor er hovedbudsk­apet deres i første omgang bare: alle andre enn henne.

 ?? FOTO: J. SCOTT APPLEWHITE, AP ?? HATOBJEKT: Nancy Pelosi ble brukt i over 60.000 valgreklam­er for Det republikan­ske partiet. De fremstilte henne som uten kjennskap til det «ekte» Amerika.
FOTO: J. SCOTT APPLEWHITE, AP HATOBJEKT: Nancy Pelosi ble brukt i over 60.000 valgreklam­er for Det republikan­ske partiet. De fremstilte henne som uten kjennskap til det «ekte» Amerika.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway