Bergens Tidende

Selger to utgaver av BT for 14.000 kroner

- KJETIL K. ULLEBØ kjetil.ullebo@bt.no

Forsiden av Bergens Tidende fra 20. januar 1993 er blitt ikonisk. – BT-forsiden har dukket opp verden over, sier Torgrim Øyre, sjef for metalfesti­valen Beyond The Gates.

Siden 1868 er det antakelig kommet rundt 50.000 utgaver av Bergens Tidende. Og av alle avisene som er kommet siden BT ble stiftet for 150 år siden, er det noen som har vakt mer oppsikt enn andre. En av de aller mest kjente BT-utgavene er den fra 20. januar 1993.

Det var dagen da bergensere og vestlendin­ger våknet til et bilde av den da ukjente Kristian Vikernes (han skiftet senere fornavn til Varg), også kjent som «Greven». Tittelen som sto med store bokstaver på BTs forside var: «Vi tente på kirkene».

– Jeg gikk på skole i Bergen da, og tok vare på den utgaven av BT. Avisen som kom dagen etter, der Varg Vikernes igjen var på forsiden, tok jeg også vare på. Jeg ble nysgjerrig på hva dette var for noe, sier Heinz G. Peters på telefon fra Stavanger.

Ble interesser­t i black metal

I intervjuet med BT fra 20. januar 1993 tar black metal-musikeren Varg Vikernes på seg skylden for en rekke kirkebrann­er, blant annet brannene i Åsane kirke og Fantoft stavkirke. Dette var det første møtet med Varg Vikernes for de fleste. For mange var det også det første møtet med musikksjan­geren «black metal».

I løpet av 1993 og 1994 var det utallige oppslag i norske aviser om Varg Vikernes, black metal og unge folk som ble betegnet som satanister. Og det begynte altså i BT, 20. januar 1993.

– Det var på grunn av disse avisene jeg ble interesser­t i black metal – noe jeg har vaert siden. Da jeg tok vare på dem, hadde jeg ikke noen tanke om at de en gang skulle bli mye verdt, sier Peters.

Nylig la han ut et bilde av de to avisene på en black metalside på Facebook. Det tok ikke lang tid før han ble spurt om han ville selge dem.

– Det første budet var på

 ?? FOTO: PRIVAT ?? VERDIFULLE AVISER: Heinz G. Peters ble interesser­t i black metal da han leste Bergens Tidende i 1993. Forsiden på BT 20. januar 1993 er en av de mest kjente noen gang.
FOTO: PRIVAT VERDIFULLE AVISER: Heinz G. Peters ble interesser­t i black metal da han leste Bergens Tidende i 1993. Forsiden på BT 20. januar 1993 er en av de mest kjente noen gang.
 ?? ARKIVFOTO: FINN ARNESEN ?? IKONISK BILDE: Det var fotograf Finn Arnesen som tok bildet av Kristian Vikernes som var på forsiden av Bergens Tidende 20. januar 1993. Det er siden blitt et ikonisk bilde i black metal-kretser.
ARKIVFOTO: FINN ARNESEN IKONISK BILDE: Det var fotograf Finn Arnesen som tok bildet av Kristian Vikernes som var på forsiden av Bergens Tidende 20. januar 1993. Det er siden blitt et ikonisk bilde i black metal-kretser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway