Bergens Tidende

«Greven»-saken

-

20. januar 1993 var det trykket et anonymt intervju med Varg Vikernes i Bergens Tidende.

I intervjuet tok han på seg skylden for brannene i Åsane kirke og Fantoft stavkirke.

Dagen etter ble Varg Vikernes pågrepet av politiet.

BT-journalist­en som intervjuet Vikernes, Finn Bjørn Tønder, ble beskyldt for å ha fortalt politiet navnet til Vikernes – for å ha brutt kildeverne­t. Det har Tønder alltid nektet for.

4000 kroner. Jeg sa raskt at det ikke var aktuelt. Jeg hadde veldig lite lyst til å selge. Men så kom det flere bud. Jeg fortalte at jeg hadde en del andre aviser fra den tiden også. Etter hvert ble vi enige om en pris på over 23.000 for alle avisene. Men de to utgavene av BT er de mest spesielle, og prisen for bare dem ble rundt

14.000, sier Peters. Mannen som har kjøpt avisene står bak Facebook-siden The True Mayhem Collection, men han vil ikke stå frem med navn.

– Forsiden gikk verden rundt

Han sier imidlertid til BT at han har vaert på jakt etter disse avisene lenge, spesielt den fra 20. januar 1993.

– Den blir et referansep­unkt for tiden da black metal eksplodert­e også utenlands. Den første forsiden med Varg Vikernes startet en snøball som man fortsatt ikke helt har sett konsekvens­ene av, sier han.

Torgrim Øyre er sjef for metal-festivalen Beyond The Gates, og har mange år bak seg både som black metal-musiker og skribent. Han er ikke spesielt overrasket over at disse avisene er blitt samleobjek­ter.

– Det finnes jo folk som samler på de rareste ting, men det er jo klart at ting som relaterer seg til denne perioden har hatt en definerend­e rolle for folks oppfatning av den norske black metal-scenen, sier Øyre. Han fortsetter:

– Faksimile av denne BTforsiden har dukket opp verden over i alle slags sammenheng­er.

BTs intervju med Varg Vikernes er en såpass viktig del av historien om black metal at det er med i spillefilm­en om norsk black metal, «Lords of Chaos», som hadde norgesprem­iere på Bergen Internasjo­nale Filmfestiv­al (Biff) tidligere i høst.

Spesielt intervju

Det var den mangeårige BTjournali­sten Finn Bjørn Tønder som intervjuet Varg Vikernes i 1993. Han er ikke i tvil om at BT-forsiden fra 20. januar 1993 er den mest kjente noensinne.

– Spesielt bildet til Finn Arnesen er blitt ikonisk, sier Tønder.

– Er intervjuet med Varg Vikernes det mest spesielle du har gjort som journalist?

– Ja, det er det utvilsomt. Han ville egentlig at vi skulle møtes ved brannruine­ne på Fantoft midt om natten. Men etter mye om og men fikk vi komme inn i leilighete­n hans. Det var en veldig spesiell seanse, sier Tønder.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway