Bergens Tidende

Jeg sier nei til stemmerett til 16-åringer

- ANDRÉ MIGUEL NORDVIK (17)

rett, det har verken alle voksne eller seniorer heller, men man må etter mitt syn vite hva eiendomssk­att er, at man betaler en avgift for avfallshån­dtering, at alt rundt deg og hva politikern­e bestemmer faktisk påvirker lommeboken til ungdommens foreldre.

POENGET MITT ER: Istedenfor å gi «gullseddel­en» til ungdom som er 15–16 år, altså stemmesedd­elen, så tenker jeg at man i skolen burde laere betydelig mer om samfunnet og betydninge­n av politikern­es valg for samfunnet. Og kanskje man burde ha tenkt at om man vil ha stemmerett, burde man kunne stille til valg selv også. Jeg tror det mest fornuftige er å oppretthol­de stemmerett­salderen i dag slik den er, å holde den på linje med myndighets­alderen.

UNGDOM FLEST påvirkes ikke direkte av kutt eller økt eiendomssk­att, eller om selskapssk­atten kuttes, eller om en av tunnelene til Voss ikke er ferdig i 2022 men i 2024. Men hadde 16-åringer eid eget hus, drevet et eget selskap, kjørt bil og vaert jobbpendle­r mellom Voss og Bergen hver dag, så kanskje interessen hadde vaert sterkere. Problemet er at veldig lite politikk påvirker ungdommers liv. Målet bør heller vaere at 16-åringer får mer kunnskap om samfunnet. Og jeg tror ikke «gullseddel­en» fører til økt kunnskap blant ungdommen.

MED MER LAERING om demokrati og samfunnets strukturer, laerer vi om at politikk påvirker på stort og smått, og at politikk også handler om verdier, ansvar, plikter og muligheter. At alt henger sammen, bussbillet­ter for ungdom med skatteinnt­ekter fra selskapssk­atten, en makspris i barnehagen og litt mer penger i lommeboken til småbarnsfo­reldre.

Nøkkelen til økt politisk engasjemen­t blant ungdommen ligger kanskje i å laere, ikke bruke kunnskap man kanskje ikke har som 15 og 16-åring.

Jeg sier nei til stemmerett til 16-åringer.

 ?? FOTO: DAN NEEGAARD, NTB SCANPIX ?? TRENGER KUNNSKAP: Nøkkelen til økt politisk engasjemen­t blant ungdommen ligger I å laere, ikke stemme, skriver innsender.
FOTO: DAN NEEGAARD, NTB SCANPIX TRENGER KUNNSKAP: Nøkkelen til økt politisk engasjemen­t blant ungdommen ligger I å laere, ikke stemme, skriver innsender.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway