Bergens Tidende

– En kollisjon mellom en oljetanker og en fregatt er skrekkscen­arioet vårt

- CHRISTIAN NICOLAISEN christian.nicolaisen@bt.no foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Politiet har avhørt flere ansatte ved Sjøtrafikk­sentralen på Fedje etter skipsulykk­en i Hjeltefjor­den.

Bak svarte, nedtrekte rullegardi­ner, i «tårnet» ved sjøtrafikk­sentralen på Fedje står Arnt Runar Saevrøy.

Han er sjef for Fedje VTS, sjøtrafikk­sentralen som siden 1992 har overvåket, regulert og assistert all skipstrafi­kk, fra Sognesjøen i nord til Korsfjorde­n i sør.

Skrekkscen­ario

Torsdag morgen i forrige uke – noen minutter over klokken fire – ble han vekket av kolleger. Meldingen var ikke til å misforstå.

– Jeg fikk vite at det hadde vaert en kollisjon mellom oljetanker­en «Sola TS» og fregatten KNM «Helge Ingstad». Da varslet jeg videre oppover i min linje, og reiste ut til Fedje, sier Saevrøy. – Hva tenkte du da?

– En kollisjon mellom en oljetanker og en fregatt er skrekkscen­arioet vårt, med de konsekvens­er det kan få. Tap av menneskeli­v og storforure­nsing.

– Den natten blir ikke glemt, for å si det sånn, sier Saevrøy.

Noen timer seinere var han ute på Fedje. Der var stemningen rolig, men alvorstyng­et.

– De involverte, de som hadde vaert på vakt, var naturlig nok preget av at det hadde skjedd en alvorlig hendelse. Men jeg har ikke lyst til å gå inn på hva som ble sagt. Politiet etterforsk­er saken, og mine folk har vaert i avhør, sier han.

Omstridt lydlogg

I helgen publiserte VG lydloggen som viser kommunikas­jonen mellom sjøtrafikk­sentralen på Fedje og de to involverte fartøyene.

Innledning­svis fremstår det som om at sjøtrafikk­sentralen ikke vet hvilket fartøy som er på kollisjons­kurs med oljetanker­en.

«Nei, det er en eh ... Jeg har ikke fått noen opplysning­er om den. Den har ikke rapportert til meg. Jeg ser bare at den dukker opp på skjermen her», sier trafikkled­eren i opptaket.

Så går det nesten ett minutt før trafikkled­eren melder tilbake at det må vaere «Helge Ingstad».

Arnt Runar Saevrøy vil ikke kommentere det som kommer frem i lydloggen.

– Generelt kan jeg si følgende: Når et fartøy velger å gå uten AIS påslått, må vi bruke litt tid for å kvalitetss­ikre hvilken båt vi gir opplysning­er om, sier han.

Kommuniser­er på norsk

Så bekrefter han at lydloggen og radarbilde­ne er autentiske opptak.

– Jeg registrere­r at ikke alt som har kommet frem i mediene er helt riktig. For eksempel er det en del av dialogen som tilskrives «Sola TS», mens det i virkelighe­ten er vi som snakker. Men jeg ønsker ikke å gå naermere inn på det nå, sier Saevrøy.

– Men det fremgår av opptakene som om at trafikkled­eren innledning­svis ikke vet at det er «Helge Ingstad» som kommer nordfra?

– Jeg kan ikke uttale meg om

 ??  ?? SJØTRAFIKK­SENTRAL: Sjøtrafikk­sentralen på Fedje gir cirka 100.000 skipsklare­ringer hvert år. Fra venstre trafikkled­et Rune Flaten og trafikksen­tralsjef Arnt Runar Saevrøy.
SJØTRAFIKK­SENTRAL: Sjøtrafikk­sentralen på Fedje gir cirka 100.000 skipsklare­ringer hvert år. Fra venstre trafikkled­et Rune Flaten og trafikksen­tralsjef Arnt Runar Saevrøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway