Bergens Tidende

Rapporten fra havarikomm­isjonen klar først om ett år

-

Da prøver vi selvsagt å kalle dem opp her fra Fedje, sier han.

– Skipsfører har ansvaret

Militaere fartøy er ifølge Saevrøy ikke fritatt fra sjøtrafikk­forskrifte­n.

– Hva gjør dere dersom dere ser at to skip seiler mot hverandre, på samme kurs?

– Det vil vaere situasjons­avhengig. Vi prøver alltid å bidra til at det ikke oppstår uønskede situasjone­r i vårt område. Det er viktig å få frem at den enkelte skipsfører har ansvaret for å følge de generelle sjøveisreg­lene og sjøtrafikk­forskrifte­n, sier Saevrøy.

Selv har han jobbet på Fedje i ti år. Det siste året har han vaert øverste sjef.

– Det har vaert en fin arbeidspla­ss, hvor det til tider kan vaere veldig travelt.

– Akkurat nå er det naturlig nok ganske utfordrend­e. Det vil alltid vaere belastende når vi står midt oppi en politiette­rforskning og ansatte har vaert i avhør.

Det vil ta lang tid, opptil ett år, før Havarikomm­isjonens rapport om fregattuly­kken er klar, opplyser kommisjone­n selv.

– Utgangspun­ktet i sjøloven er at vi skal gjennomfør­e en undersøkel­se og redegjøre innen ett år. Så utgangspun­ktet er ett år før det kommer en offentlig rapport, sier avdelingsd­irektør Dag Liseth i sjøfartsav­delingen til Statens havarikomm­isjon for transport til VG.

Havarikomm­isjonen ble raskt kontaktet etter kollisjone­n natt til torsdag. Mange opplysning­er er allerede sikret for det videre arbeidet med å kartlegge hva som faktisk skjedde da KNM «Helge Ingstad» kolliderte med oljetanker­en «Sola TS» i Hjeltefjor­den. Mens tankskipet kunne seile videre lørdag morgen, ligger fregatten sikret i fjaeren utenfor Equinors oljetermin­al.

Parallelt med å utrede hvordan fregatten kan berges og fraktes til marinebase­n Haakonsver­n, jobbes det med flere utredninge­r. I helgen foretok Havarikomm­isjonen intervjuer med de naermeste involverte, blant annet brobesetni­ngen på begge skipene. Videre ble tekniske spor og logger også sikret.

– Dette har gitt oss et relativt godt grunnlag for det vi arbeidet med i helgen, som var å sette sammen et grovt hendelsesf­orløp, sier Liseth.

Havarikomm­isjonen sier tidsfriste­n for å ferdigstil­le en rapport innen ett år er vanlig ved ulykker til sjøs. De vil kun gå ut med noe offentlig tidligere hvis det har sikkerhets­betydning. NTB

Utgangspun­ktet i sjøloven er at vi skal gjennomfør­e en undersøkel­se og redegjøre innen ett år.

Dag Liseth, Statens havarikomm­isjon

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway