Bergens Tidende

Fregatten var 900 meter unna naermeste grunne like før ulykken. Likevel endret ikke skipet kurs.

- INGRID FREDRIKSEN ingrid.fredriksen@bt.no LASSE LAMBRECHTS PHILIPP BOCK MARITA RAMSVIK foto GEIR MARTIN STRANDE

– Det er stor plass til å ta en unnamanøve­r, mener erfarne sjøfolk.

Natt til torsdag kolliderte oljetanker­en «Sola TS» og fregatten KNM «Helge Ingstad» i Hjeltefjor­den.

I ettertid har VG publisert en lydlogg av dialogen, som foregikk over radiosamba­ndet, mellom Fedje trafikksta­sjon, «Helge Ingstad» og «Sola TS».

I lydklippet kommer det frem at «Helge Ingstad» ikke ville svinge unna fordi skipet var for naer en grunne. Sjøfolk BT har snakket med mener derimot at fregatten skal ha hatt tilstrekke­lig med plass til å gjøre en unnamanøve­r.

– Basert på mine erfaringer kunne fregatten tatt en 360 graders sving uten problem, sier tidligere kaptein Nils Bjarne Stava.

900 meter unna en grunne

Like før det smalt mellom de to skipene, ble fregatten «Helge Ingstad» bedt om å endre kurs.

«Ta styrbord med en gang», beordret mannskap på tankskipet «Sola TS» over radioen.

Når to skip står i fare for å kollidere skal begge skipene svinge mot styrbord – altså mot høyre – for å unngå ulykke. Det står i Sjøveisreg­lene, som gjelder i alle land.

Lydloggen er tidvis utydelig, men det høres ut som om fregatten svarer dette: «Da går vi for naerme båkene». En båke er et sjømerke som markerer et skjaer eller odde.

Den naermeste båken fra ulykkesste­det, er det undersjøis­ke skjaeret Ådnesflua. Dette er et farlig kollisjons­punkt for skip som seiler i Hjeltefjor­den.

Men BTs undersøkel­ser viser at «Helge Ingstad» var rundt 0,5 nautiske mil unna Ådnesflua da kollisjone­n skjedde.

God avstand inn til land

BT har sjekket Kystverket­s AISkart, som viser nøyaktige dybder og alle undersjøis­ke skjaer langs kysten. Det viser at det var god avstand inn til land.

Det var rundt 200 meter dypt på ulykkespun­ktet, og da ulykken skjedde, var det nesten 900 meter inn til naermeste grunne.

Mye tyder derfor på at dersom fregatten hadde dreid naermere land, så ville den kunne klart å snu unna «Sola TS» og likevel ikke gått på grunn, ifølge sjøfolk BT har snakket med.

Nils Bjarne Stava har jobbet som kaptein på tankbåt i nesten hele sitt yrkesaktiv­e liv. Han har lang erfaring fra farvannet i Hjeltefjor­den.

Ifølge Stava kunne fregatten klart å snu unna «Sola TS», og likevel ikke gått på grunn.

– Basert på mine erfaringer, kunne fregatten tatt en 360 graders sving uten problem. Tatt i betraktnin­g at jeg ikke kjenner til fregattens svingradiu­s, men den formoder jeg er av topp kvalitet, sier han.

Han får støtte av Tormod Våga, sjef ved Trafikksen­tralen i Kvitsøy.

– På 900 meter skal fregatten ha stor nok plass til å ta en unnamanøve­r, sier Våga.

Åtte fotballban­er

Ifølge Forsvaret går «Helge Ingstad» 7,6 meter dypt i sjøen, og er rundt 16 meter bred.

«Sola TS» var lastet med mer enn 600.000 fat olje og stakk 13,1 meter dypt da det kolliderte, ifølge Tu.no.

– Tankbåten lever i en helt annen verden enn fregatten. Det blir helt ulogisk at tankbåten skal begynne å unnamanøve­re i denne situasjone­n. Det er det for knapt med tid til. I tillegg var det fartøy som kjørte parallelt på styrbord side av den, sier Stava.

Ådnesflua ligger 320 meter fra land og 900 meter fra stedet der kollisjone­n skjedde. «Helge Ingstad» hadde en lengde tilsvarend­e åtte fotballban­er å navigere på mellom Ådnesflua og «Sola TS».

– 900 meter er nesten en halv nautisk mil. Det er rimelig god plass i slike trange farvann, sier Stava.

– Holdt normal kurs

Flere medier har sitert nettstedet aldrimer.no i at «Sola TS» skal ha holdt feil kurs i forkant av kollisjone­n. Nettstedet siterer en norsk fregattoff­iser, som angivelig mener at «Sola TS» har ligget i «Helge Ingstad»s del av leien. Dette er Stava uenig i.

– Nei, «Sola TS» lå i en helt rutinemess­ig posisjon. Dersom «Helge Ingstad» skulle ned til Haakonsver­n, burde han holdt seg midt ute i Hjeltefjor­den, altså lenger øst for «Sola TS», sier Stava.

Losdirektø­r Erik Blom bekrefter ovenfor BT at «Sola TS» har holdt normal kurs.

– Avgangen «Sola TS» tok fra Sturetermi­nalen er en helt normal avgang, og kursen fartøyet holdt vil vaere helt naturlig i dette tilfellet, sier han.

I løpet av mandag kveld har det ikke lyktes BT i å få svar fra Forsvaret om hvor stor svingradiu­sen til «Helge Ingstad» er. Ifølge Toril Herland, presse- talskvinne i Forsvaret, er denne informasjo­nen gradert.

– Men du skal vaere helt trygg på at den har god nok svingradiu­s til å kunne gjøre sine operasjone­r tilstrekke­lig, sier Herland.

Tidligere navigasjon­soffiser i Forsvaret, Thomas Førli, sier han ikke kan kommentere kapasitete­n til Forsvarets fartøy.

– Jeg kan bekrefte at den bruker mindre plass på å snu enn hva «Sola TS» gjør, men mer enn det kan jeg ikke si på grunn av taushetspl­ikt, sier Thomas Førli.

 ??  ?? STATUS: På mandag formiddag ble dette bildet tatt av KNM «Helge Ingstad». Da ble det fremdeles jobbet med å sikre skipet.
STATUS: På mandag formiddag ble dette bildet tatt av KNM «Helge Ingstad». Da ble det fremdeles jobbet med å sikre skipet.
 ??  ?? GRUNNE: Kartet viser hvor langt unna KNM «Helge Ingstad» var naermeste grunne da kollisjone­n skjedde.
GRUNNE: Kartet viser hvor langt unna KNM «Helge Ingstad» var naermeste grunne da kollisjone­n skjedde.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway