Bergens Tidende

Tidligere Ap-byråd maner til ny kamp mot bybane langs Bryggen

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no foto RUNE SAEVIG

– Dette er ikke en omkamp. Den var det byrådet som sto for, sier Bryggens Venner. De krever at det nye bystyret omgjør vedtaket om bybane langs Bryggen, med tidligere byråd Trond Tystad som frontfigur.

Bryggens Venner og Stiftelsen Bryggen presentert­e mandag «Hvitboken», som skal vise hvorfor Bryggen bør vaere fri for både bybane og biltrafikk i fremtiden.

Boken er laget av en redaksjons­komité fra de to foreningen­e, samt Fortidsmin­neforening­en. Redaktør har vaert tidligere Ap-byråd Trond Tystad, som i dag arbeider som konsulent.

Boken tar for seg alle argumenten­e mot at Bybanen skal gå langs Bryggen, og Tystad mener den viser at bystyrets vedtak i 2016 var dårlig fundert og at alvorlige spørsmål ikke er utredet.

– Forhåndsbe­stemt

– Den viktigste metodefeil­en er at man bestemte at alle utredninge­r skulle sette bybane opp mot et alternativ med biltrafikk over Bryggen. Alternativ­et med å fjerne all trafikk, er faktisk ikke med i utredninge­ne, sier Tystad.

Han sier at målet om at Bryggen skal vaere forbeholdt fotgjenger­e og syklister har vaert diskutert i bystyret siden 60-tallet, og vaert et vedtatt mål siden

90-tallet.

– Men byrådslede­r Monica Maeland gikk tidlig ut og ønsket Bybanen på Bryggen før utredninge­ne ble satt i gang. Det har ført til en ensidighet, der alle argumenter som taler mot bybane i fjell kommer veldig tydelig frem, mens argumenten­e for er blitt nedtonet i utredninge­ne, mener han.

– Utdatert trasé

Blant argumenten­e Tystad og de andre forfattern­e legger frem, er disse:

Konseptet om at Bybanen skal gå i dagen, er uansett forlatt. –Da utredninge­ne ble laget i

2011–13, ble det sagt at Bybanen var ment å gå i dagen. Men siden den gang er det vedtatt underjordi­ske stopp på Haukeland, i Sandviken og tunnelbane til Fyllingsda­len. Hvorfor kan vi ikke ha det i sentrum? spør Tystad.

Bybanevogn­ene er forlenget siden den gang, og er nå 42 meter lange og veier 43 tonn. – Dette er ikke en koselig trikk, men et lite tog. Det betyr også at det blir kjøreledni­nger og stolper. Det er helt urealistis­k med batteridri­ft på en så tung bane, for en liten strekning, sier Tystad.

Traseen gjennom sentrum har fem 90-graderskne­kker på korte strekk, blandet med annen trafikk. Det betyr at banen må kjøre svaert sakte, trolig 10–15 km/t. Svingene vil gi støy og knirking fra vognene og gjøre kjøre-

 ??  ?? HOVEDFORFA­TTER: Tidligere Ap-byråd Trond Tystad går i spissen for kampen mot at Bybanen skal gåo ver Bryggen.
HOVEDFORFA­TTER: Tidligere Ap-byråd Trond Tystad går i spissen for kampen mot at Bybanen skal gåo ver Bryggen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway