Bergens Tidende

UTLAND

-

grimase som skjulte frustrasjo­nen som kokte i henne.

Ut av rekken

Nå har den samme flyktningp­olitikken kostet dem begge lederverve­ne i de to såkalte søsterpart­iene, det landsdekke­nde CDU og det bayerske CSU.

For to uker siden meddelte Angela Merkel at hun trekker seg fra partileder­vervet i CDU i desember. Håpet er at hun dermed kan redde sin posisjon som kansler, den sittende regjeringe­n og sitt politiske ettermaele. Mandag meddelte så Horst Seehofer at han trekker seg fra partileder­vervet i CSU i januar.

Seehofer ønsker dermed å oppnå at han blir sittende som innenriksm­inister, og at han overlever Merkel som partileder ved å bli sittende i sin stilling omtrent en måned lengre enn henne. Det siste ser ut til å bli en realitet, men ekspertene mener at han må se langt etter det første.

– Han har egentlig ingen støtte i regjeringe­n og står helt alene. Jeg tror at vi kommer til å snakke om Seehofers posisjon som innenriksm­inister igjen om et par uker, selv om han har forsøkt å dementere misforståe­lse, sa professor i statsviten­skap ved universite­tet i Passau i Bayern, Heinrich Oberreuter, til radiokanal­en Deutschlan­dsfunk mandag.

Begynnelse­n på nedturen

Nedturen for de to som egentlig skulle vaere allierte startet denne novemberda­gen i 2015 da Horst Seehofer ydmyket Angela Merkel i München. En dag og en gjerning som slett ikke er blitt glemt.

– Man lar ikke en forbundska­nsler stå ved siden av talerstole­n på et landsmøte i CSU, og slett ikke om det er en kvinne, sa Friedrich Merz, som nå ønsker å avløse Merkel som ny partileder for CDU, til partifelle­r i helgen.

Hans ridderlige ord var ikke bare en kritikk av Horst Seehofers alt annet enn ridderlige oppførsel, men også et forsøk på å overbevise skeptikern­e om at Friedrich Merz ikke er like lei av Merkel som Seehofer er, og at han kan bygge en bro mellom fløyene innad i CDU.

Slutt på harmoni og fred

Oppgaven med å bygge slike broer vil bli vanskelig for den neste partileder­en. For sammen med at veteranene som har styrt og holdt det borgerlige Tyskland samlet i årtier nå begynner å trekke seg tilbake kommer

 ??  ?? OVER OG UT: Angela Merkel og Horst Seehofers tid som ledere i søsterpart­iene CDU og CSU er over. Flyktningp­olitikken kostet dem begge lederverve­ne.
OVER OG UT: Angela Merkel og Horst Seehofers tid som ledere i søsterpart­iene CDU og CSU er over. Flyktningp­olitikken kostet dem begge lederverve­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway