Bergens Tidende

To giganter

-

ANGELA MERKEL

Kriseknuse­ren løste Europas problemer: Finanskris­en, den greske krisen, miljøkrise­n, terrortrus­lene, despotenes gjenkomst, flyktningk­risen og kaos i den tyske politikken. Kom med en krise, og Angela Merkel vil løse den. Mange mener imidlertid at hennes åpne grenser snarere skapte asylkrisen i 2015, snarere enn å løse den.

Den store stabilitet­en: Etter 13 år som kansler kunne Angela Merkel gå fra bordet og etterlate et stabilt Tyskland hvor økonomien har slått alle rekorder i år etter år, med en lav arbeidsled­ighetsrate og en eksport som andre europeiske land kun kan drømme om.

CDU i sentrum: Angela Merkel har med stor selvsikker­het manøvrert sitt parti inn i sentrum av det tyske politiske spekteret, hvor makten befinner seg. Som en bieffekt har manøveren også naermest smadret sosialdemo­kratene, til tross for at sosialdemo­kratene fortsatt regjerer sammen med henne.

Et kvinnelig og humant ikon: Gjennom sin rolle som Tysklands første kvinnelige kansler og sin opptreden under flyktningk­risen sensommere­n 2015 har Angela Merkel blitt noe av et ikon i brede, internasjo­nale kretser. Det var ikke for ingenting at en britisk avis utnevnte henne til «den sanne lederen av den frie verden» etter Trumps valgseier i USA.

HORST SEEHOFER

Øvre grense for asyl: I flere år sa Merkel «nein» når CSU og Seehofer krevde en øvre grense for antallet asylsøkere Tyskland mottar per år. Da den nye regjeringe­n var dannet og Seehofer ble utnevnt til innenriksm­inister gikk kravet likevel gjennom.

Tyskernes tvil felte Merkel: Da Horst Seehofer overtok innenriksd­epartement­et fikk han tilføyet et begrep som har blitt viktigere og viktigere i de siste årenes tyske debatt, og ikke minst hjemme i Bayern: «Heimat». «Hjemstavn».

CSU ut av asken: Etter valget i 2008 overtok Horst Seehofer tøylene i et CSU som var midt i en krise. Fem år senere ledet han partiet til hele 47,7 prosent oppslutnin­g. Han forlater nå bayersk politikk i en delstat som er i vekst, med en sunn økonomi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway