Bergens Tidende

KONKURANSE­UTSETTING

- THORLEIF BERTHELSEN

sjøen. Sjøveien kan fremme den interessan­te historien om Bergen, om handel og fiskeri. I området finnes sjøboder, båter, Fiskerimus­eet og Gamle Bergen. Samtidig kan vi utvikle en gangvei som gjør spaserture­r fristende og Sandviken til et bedre sted å bo.

FRISK LUFT OG MOSJON er viktig for helsen, og de av oss som går mye, er lykkeliger­e enn andre. Å gå tur til lyden av skvulpende sjøvann og byliv tror jeg mange vil sette pris på, og store deler av sjøveien kan ha gode solforhold fra lunsjtider til solen går ned bak Askøy. Gangveien vil vaere lett tilgjengel­ig for

Styremedle­m Rødt Bergen

I DESEMBER 2019 skal det avgjøres hvem som skal kjøre persontog på Vossabanen og Bergensban­en. Det kan bli en uhyggelig opplevelse. For det kan bli det britiske skandalese­lskapet Go-Ahead, som allerede i desember neste år starter opp på Sørlandsba­nen.

Go-Ahead leverte ifølge Jernbanedi­rektoratet et tilbud som var 21 prosent lavere enn naermeste konkurrent. Alle de tre som konkurrert­e om anbudet, NSB, svenske Statens Järnvägar (SJ) og Go-Ahead, oppfylte statens krav om vederlaget fra Staten skulle mer enn halveres i forhold til dagens situasjon. Men Go-Aheads anbud virker derfor urealistis­k. mosjoniste­r, rullestolb­rukere, barnefamil­ier, eldre og turister. Viktigst av alt kan den vaere en attraktiv gangvei for arbeidende og beboere i Sandviken.

TENK OVER HVOR DU vanligvis velger å gå i sentrum. Sannsynlig­vis går du i de opplyste gatene og allmenning­ene med butikker og kafeer, selv om det noen ganger er kortere å gå via mørke smug eller industriom­råder. Det er fordi vi utnytter sollyset og bylivet. Mennesker tiltrekker oppmerksom­heten vår, og vi føler oss tryggere. Fortauet langs Sandviksve­ien er derimot ikke et trivelig sted å spasere i dag. Det er mørkt, trist STATENS JÄRNVÄGAR har klaget inn anbudspros­essen, noe det er god grunn til. Jernbanedi­rektoratet mener alle tre tilbyderne var like god på kvalitet, selv om de har sett på hva Go-Ahead lover uten å hente inn erfaringer fra Storbritan­nia. Der er passasjere­ne svaert misfornøyd med hva de tilbys.

Det sier seg selv at Go-Ahead blir nødt til å ramme passasjere­ne eller ansatte for å leve opp til dumpinganb­udet. Blir det dårligere renhold og vedlikehol­d, faerre konduktøre­r, dyrere billetter (eller tilleggstj­enester, som selskapet allerede har signaliser­t), faerre avganger eller mindre pensjon for de ansatte?

Fortsetter dette, sitter NSB igjen med Flåmsbanen og lokaltrafi­kk rundt Oslo. Er det dette vi ønsker? Jeg som trodde vi skulle satse på tog. og støyende trafikk. Jeg forstår godt at mange velger bil eller buss tross gangavstan­der.

BYGG HAR VERNEVERDI, og ekspropria­sjon av eiendom har jeg ikke sansen for. Det bør vaere mulig å finne løsninger som ivaretar flere parter. Enkelte steder vil det ikke vaere mulig å anlegge et gangområde langs sjøfronten, men den kan anlegges bak eksisteren­de bebyggelse.

Jeg ønsker gjerne innspill til hvordan dette kan løses. Det viktigste er at vi bygger byen vår på en måte som gjør at folk vil bo i den.

 ?? ARKIVFOTO: VEGAR VALDE ?? GANGVEI: Jeg ønsker en gangvei som går parallelt med Fjellveien, men langs sjøen. En som gjør spaserture­r fristende og Sandviken til et bedre sted å bo, skriver Sara Berge Økland (H).
ARKIVFOTO: VEGAR VALDE GANGVEI: Jeg ønsker en gangvei som går parallelt med Fjellveien, men langs sjøen. En som gjør spaserture­r fristende og Sandviken til et bedre sted å bo, skriver Sara Berge Økland (H).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway