Bergens Tidende

By begravd av vulkan

-

rundt i leien. Av og til kommer de også over herreløse båter.

– Til nå i år har vi plukket opp rundt ti båter. Båter som driver uten folk om bord, melder vi fra om til politiet. De utløser ofte leteaksjon­er, sier maritim sjef i Bergen Havnevesen, Christian Hafstad. Han forteller at de ikke sjelden kommer over båter som folk helt åpenbart har forsøkt å senke.

– Men en plastbåt synker ikke uten videre. De legger seg ofte like under overflaten og er til stor fare for trafikken på sjøen. Det er selvsagt strengt forbudt.

Hafstad skulle gjerne ha sett at det ble obligatori­sk for alle båteiere å registrere båtene sine. Det ville ha gjort det mye enklere enn det er i dag, å finne tilbake til eierne av båtene. I dag er det frivillig å registrere alle båter under 15 meter. 1985 Vulkanen Nevado del Ruiz i Colombia fikk et voldsomt utbrudd som begravde byen Armero i mudder og aske. Vulkanen hadde vaert inaktiv i 69 år, men allerede et år før katastrofe­n hadde geologer registrert seismisk aktivitet i området som kunne tyde på at et større utbrudd var i gjaere. I september 1985 anbefalte geologene full evakuering av området, men colombians­ke myndighete­r tok ikke anbefaling­en til følge. Utbruddet kom klokken 03.06 om morgenen. En av årsakene til tragediens veldige omfang var at isbreene på vulkanens topp smeltet og ble omdannet til drepende gjørmestrø­mmer. Det antas at 20.000 av Armeros 28.000 innbyggere mistet livet i katastrofe­n. Ytterliger­e 3000 omkom i landsbyene omkring. Armero-katastrofe­n var det vulkanutbr­uddet i verden som tok nest flest liv i det 20. århundre, bare overgått av utbruddet på Mount Pelée i Karibia i 1902.

 ?? FOTO: BERGEN OG OMLAND FRILUFTSRÅ­D
FOTO: SCANPIX ?? LETER I MUDDERET: Rundt 23.000 mennesker ble drept i vulkanutbr­uddet som begravde byen Amero. Her leter hjelpemann­skap etter overlevend­e dagene etter utbruddet.
FOTO: BERGEN OG OMLAND FRILUFTSRÅ­D FOTO: SCANPIX LETER I MUDDERET: Rundt 23.000 mennesker ble drept i vulkanutbr­uddet som begravde byen Amero. Her leter hjelpemann­skap etter overlevend­e dagene etter utbruddet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway