Bergens Tidende

Lønnsomt skifte

BKKs milliardsa­tsing på grønne løsninger er forbilledl­ig.

-

LIMATRUSSE­LEN MÅ føre til endringer i naeringsgr­unnlaget i Norge.

Omstilling­en fra fossil til fornybar energi kan ikke skje gjennom radikale politiske grep alene. Det grønne skiftet er avhengig av at naeringsli­vet driver frem konkurrans­edyktige og fremtidsre­ttede løsninger.

I så måte er BKKs milliardsa­tsing på elektrifis­ering et eksempel til etterfølge­lse.

BKK, TIDLIGERE KJENT som Bergenshal­vøens Kommunale Kraftselsk­ap, er detstørste kraftselsk­apet på Vestlandet. Kjernevirk­somheten til BKK er vannkraft og strømnett, men nå har styret vedtatt å bruke flere milliarder kroner på å videreføre satsingen på elektrifis­ering.

Målet med den nye strategien er både å bli best i landet innenfor dette feltet, samt å medvirke til raskere omstilling, ifølge konsernsje­f Jannicke Hilland.

BKKs tankegang bør inspirere flere lokale naeringsli­vsaktører. Det er fullt mulig å kombinere lønnsom drift med klimavennl­ige satsinger.

TIDLIGERE I HØST LA FNS klimapanel frem en dyster rapport om hvor formidable utfordring­er verdenssam­funnet står overfor.

«Å unngå globalt klimakaos vil kreve en endring av samfunnet og verdensøko­nomien i en skala aldri tidligere sett», skriver forskerne.

Det er naivt å tro at en slik snuoperasj­on kan skje gjennom dramatiske kutt i energiforb­ruket. Fremtiden trenger energi, men den må vaere grønn.

I STEDET FOR SPARETILTA­K som drastisk reduserer den økonomiske veksten, er løsningen å investere i teknologis­ke nyvinninge­r som tar verden ut av den fossile fellen.

Elektrifis­ering av transports­ektoren er en sentral del av denne planen. Både biler, ferger, tungtransp­ort og fly må over på strøm snarest råd.

I den forbindels­e har BKK initiert flere viktige lokale satsinger. I 2015 etablerte konsernet en av verdens dengang største hurtiglade­stasjoner for el-biler på Danmarkspl­ass. I høst gikk konsernet sammen med Bergen Havn om et felles selskap som skal bygge Europas største landstrøma­nlegg for cruiseskip i 2020. Den friske milliarden skal blant annet finansiere oppbygging­en av et nytt kompetanse­miljø internt.

BKKs milliardsa­tsing på elektrifis­ering er et eksempel til etterfølge­lse.

FOR Å NÅ KLIMAMÅLEN­E er det helt nødvendig at naeringsli­vet går i bresjen. Bergenssel­skapet BKK skal ha honnør for å investere tungt i baerekraft­ig energifors­yning, og for å invitere andre lokale aktører til samarbeid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway