Bergens Tidende

Hun kan bli Ulsteins arvtaker

- KJETIL GILLESVIK Kjetil.gillesvik@bt.no ANDERS HAGA

Beate Husa trekker sitt kandidatur som førstekand­idat i Vestland KrF. Hun vil heller satse på bergenspol­itikken.

Førstkomme­nde lørdag arrangerer Vestland KrF sitt første nominasjon­smøte på Flesland i Bergen. Nominasjon­skomiteen har innstilt Beate Husa på første plass. Deretter følger Trude Brosvik (Gulen, Sogn og Fjordane) og Tor Andre Ljosland (Bergen) på de neste plassene.

Det lå an til en kamp om topplasser­ingen mellom Husa, som er en sterk forkjemper for at KrF skal gå inn i regjeringe­n til Erna Solberg, og Trude Brosvik, en av de tydeligste «røde» politikern­e i KrF. Nå trekker imidlertid Husa sitt kandidatur.

– Min vurdering er at dette kan bli veldig jevnt. Det tror jeg ikke er god situasjon verken for meg, gruppen eller Vestland KrF. Det er på tid å lege noen sår, og jeg ønsker ikke å vaere en toppkandid­at med et svakt flertall bak meg, sier Husa.

– Betyr dette at du tror du ville tapt mot Brosvik?

– Jeg tror det hadde blitt et knapt flertall for mitt kandidatur. På grunn av en totalvurde­ring velger jeg likevel å trekke meg, sier Husa.

Satser på Bergen

I denne totalvurde­ringen har Husa bestemt seg for at hun heller vil satse på bergenspol­itikken. Der er nemlig tronen ledig etter at partiets to byråder, Rebekka Ljosland og Dag Inge Ulstein, begge varslet at de ikke ville ta gjenvalg.

– Jeg stiller meg til rådighet for partiet. Hvis det skal vaere en plass til meg i bergenspol­itikken, så ser jeg på det som et stort privilegiu­m.

– Har du ambisjoner om å overta topplassen?

– Jeg stiller meg til rådighet for partiet. Hvis det skulle vaere en plass til meg på listen, så vil jeg se på det som et stort privilegiu­m, sier Husa.

Den store beskjedenh­eten til Husa kan imidlertid ikke skjule det faktum at Bergen KrF har få soleklare arvtakere etter Ulstein og Ljosland. Kilder BT har snakket med i partiet peker på PerErik Gåskjenn, lokallagsl­eder i Bergen, som den mest aktuelle kandidaten til å overta etter Ulstein. Det er imidlertid usikkert om han vil.

Skulle Husa bli valgt er det trolig dårlig nytt for det sittende byrådssama­rbeidet. Husa har nemlig markert seg som en tydelig borgerlig politiker.

– Et spennende navn

Elisabeth Naeverlid Saevik er leder for nominasjon­skomiteen til Bergen KrF. Hun er svaert positiv til Husas kandidatur i Bergen.

– Dette synes jeg er et veldig spennende navn å kunne ha med på blokken i arbeidet vårt, sier hun.

For tiden venter nominasjon­skomiteen på innspill fra lokallagen­e rundt omkring i Bergen.

– Når dere skriver om dette regner jeg med at de blir kjente med at hun er en aktuell kandidat.

Foreløpig er det ikke kommet inn noen innspill fra lagene. De har frist frem 30. november, mens nominasjon­skomiteen skal legge frem sitt forslag i midten av januar.

– Raust valg

Trude Brosvik var selv informert om at Husa trekker sitt kandidatur.

– Jeg tenker Beate gir et stort håndslag til et sterkt og godt Vestland KrF.

Hun understrek­er at det handler ikke om at Husa er en dårlig kandidat, men det opplevdes nok litt urimelig i Sogn og Fjordane at Husa var foreslått på toppen.

Hvis det skal vaere en plass til meg i bergenspol­itikken, så ser jeg på det som et stort privilegiu­m.

Beate Husa

– Det valget hun gjør nå tror jeg vil ha stor støtte, og vil vaere med å gjøre Sogn og Fjordane tryggere på at vi skal få til et godt samarbeid med Hordaland.

At Husa nå trekker seg betyr at Tor Andre Ljosland nå seiler opp som andrekandi­dat på fylkesårsm­øtet. Han er gift med helsebyråd Rebekka Ljosland, som har varslet at hun ikke tar gjenvalg.

– Jeg er veldig glad for at Bergen KrF har en så god kandidat som Tor Andre Ljosland, sier Husa.

Vinner Trude Brosvik frem, betyr at det Sogn og Fjordane har sikret seg sin andre toppkandid­at ved neste års fylkesting­svalg. Forrige helg ble Gunnhild Berge Stang fra Stongfjord­en i Sunnfjord valgt til førstekand­idat for Vestland Venstre.

 ?? FOTO: BÅRD BØE ?? BLÅ SIDE: Beate Husa kjempet knallhardt mot Hareide-fløyen og rød side under det nylige retningsva­lget til KrF.
FOTO: BÅRD BØE BLÅ SIDE: Beate Husa kjempet knallhardt mot Hareide-fløyen og rød side under det nylige retningsva­lget til KrF.
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? GIR SEG: Dag Inge Ulstein og Rebekka Ljosland.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE GIR SEG: Dag Inge Ulstein og Rebekka Ljosland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway