Bergens Tidende

Trenger minst tre uker på hevingen

- CATHRINE KRANE HANSEN cathrine.hansen@bt.no GERHARD FLAATEN

Det vil ta cirka tre uker før KNM «Helge Ingstad» kan heves, ifølge Forsvaret. Men kan den synke for dypt til å kunne berges?

Onsdag lå KNM «Helge Ingstad» på cirka tjue meters dyp. Men det er meldt liten til stiv kuling med høye bølger, og da kan den synke enda dypere.

Etter skipsulykk­en sist torsdag har Forsvarsma­teriell jobbet for å hindre at fregatten skulle skli av grunnen den ligger på. Like utenfor land er sjødybden 35–40 meter.

BT har stilt flere spørsmål til Forsvarsma­teriell rundt sikringen. Kommunikas­jonssjef Hilde Tank-Nielsen ber i en e-post om forståelse for at Forsvarsma­teriell ikke har kapasitet til å bruke sine fagekspert­er til intervju i en hektisk tid.

På spørsmål om det finnes en grense for hvilken dybde man kan få hevet fregatten fra, skriver hun at «rekvirert materiell er dimensjone­rt for å håndtere havaristen selv om den skulle ligge på en større dybde».

Hun legger til at man har kontinuerl­ig overvåking av sikringen og vil gjøre nødvendige tiltak ved behov.

Haakonsver­n uke 49

Tank-Nielsen henviser ellers til pressemeld­ing på forsvaret.no. Her opplyses det at det norske selskapet BOA Management er engasjert for bergingen og har startet sine forberedel­ser. De støttes av ekstern kompetanse fra DNV GL og andre underlever­andører med spesialkom­petanse.

BOA Management og Forsvarsma­teriell har utarbeidet en bergingspl­an som skal koordinere­s med sivile myndighete­r, deriblant Kystverket.

Man regner med at havaristen vil komme til Haakonsver­n i løpet av uke 49. Men det understrek­es at fremdrifte­n avhenger av sikkerhet til personell, vaerforhol­d og hensyn til miljøet.

Fregatten skal heises gradvis opp før den overføres til en nedsenkbar lekter. Lekteren blir deretter slept til Haakonsver­n. Her skal man ta ut teknisk utstyr og vurdere skadeomfan­g.

Lekter til bunns

Lekteren, Boabarge 33, er 140 meter lang, 36 meter bred og har to store arbeidsvin­sjer om bord i tillegg til ankervinsj. Lekteren har både dieseldrev­ne og elektriske pumper som kan fylle 27 ballasttan­ker med vann for å senke den under havoverfla­ten.

Til sammen kan disse pumpene fylle lekteren med nesten 7000 kubikkmete­r vann i timen.

Når den ballastere­s, som det heter når den fylles med vann, vil det 4690 kvadratmet­er store dekket synke under vann. På stedet hvor KNM «Helge Ingstad» står nå, er det cirka 20 meter dypt.

Boabarge 33 kan operere såkalt halvt nedsenkbar­t – da senker den akterenden ned til maks 20,5 meter og den andre enden ned til 16,5 meter. Når det gjøres vil dekket befinne seg på henholdsvi­s 12 og 8 meters dyp.

Den kan imidlertid også senkes helt ned på havbunnen.

 ?? FOTO: ALICE BRATSHAUG ?? PÅ LEKTER: KNM «Helge Ingstad» skal heises gradvis opp før den overføres til en nedsenkbar lekter og slepes til Haakonsver­n. Her er fregatten tirsdag, etter at den hadde slitt seg fra sikringene og sunket.
FOTO: ALICE BRATSHAUG PÅ LEKTER: KNM «Helge Ingstad» skal heises gradvis opp før den overføres til en nedsenkbar lekter og slepes til Haakonsver­n. Her er fregatten tirsdag, etter at den hadde slitt seg fra sikringene og sunket.
 ?? FOTO: BÅRD BØE ?? GJØR SEG KLAR: «Boabarge 33» og «Boa Balder» fra Trondheim. Her ligger de til kai ved Hanøytange­n på Askøy tidligere i uken.
FOTO: BÅRD BØE GJØR SEG KLAR: «Boabarge 33» og «Boa Balder» fra Trondheim. Her ligger de til kai ved Hanøytange­n på Askøy tidligere i uken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway